С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Деси – от Каспичан до Илинойс

Нейната история е уникална. Тя е ромка и идва в Съединените щати едва на 8 години от сиропиталище в Каспичан в средата на 90-те. Изоставена е като бебе на улицата. Днес Деси Андерсън е републиканският кандидат за щатския сенат от 46-ти район в централен Илинойс и може да стане първата българка – сенатор в Сената на Илинойс. Историята й разказва българската медия на Америка BG Voice.

35-годишната Деси отраства в щата Орегон, където е отлична ученичка, а по-късно завършва Университета в Индиана. Следва стаж в Американския конгрес, където работи за представители от щата Илинойс. „Честно казано, годините ми в сиропиталището не бяха лесни. Помня, че когато бях на 5 не ми даваха да ходя на училище, защото бях ромка каза Андерсън в ексклузивно интервю за BG VOICE. – Така, че като дойдох в Щатите, ако искате вярвайте, любимото ми нещо беше да ходя на училище“.

В ранната си кариера работи за няколко неправителствени организации към ООН с мисии в Судан, Уганда и Гватемала. Това е и времето, в което посещава България за първи път, за да се срещне с тогавашния заместник министър-председател.

„Чудесно е, че българи, които живеят тук, в Пеория, се свързаха с мен, след като са видели кандидатурата ми“, казва Деси Андерсън, която не знаеше, че Чикаго има най-голямата българска диаспора.

„Вярвам, че все още съм част от българската култура и идентичност, особено що се отнася до здравата работа“, казва кандидатът за щатския сенат, която е й собственик на малък бизнес. Андерсън и съпругът й имат имот за селски туризъм в централната част на щата. „Единствената причина да се кандидатирам беше, че ми писна от политиката на демократите спрямо малкия и среден бизнес“, казва Деси Андерсън. – Ако имахме по-умерена политика в Сприйнгфийлд (столицата на Илинойс, бел. ред.) нямаше да се кандидатирам“.

Деси Андерсън казва, че високите данъци в щата са основната причина да обмисли кандидатурата за щатски сенатор. Според нея с малцинството си в местния конгрес републиканците не са могли да работят за интересите на малките и средни бизнеси, което е принудило много от собствениците им да напуснат щата. Тя обаче няма конкретна програма на сайта си за реформи в данъчната система, които да помогнат на малките бизнеси в щата. Традиционно данъчните реформи на републиканците са в полза на ултра богатите и големите корпорации и генерират бюджетни дефицити.

 

„Винаги съм била републиканка. Вярвам, че Републиканската партия споделя идеалите на малкия предприемач. Ние сме про-капиталисти и няма нищо лошо в това. Както знаете, България има дълга история, свързана с комунизма, и хората емигрират тук, за да имат по-добър живот. Те инвестират парите си, изкарани с много труд“, казва Деси Андерсън.

Според американката с български корени тези избори ще са шанс за републиканците да увеличат местата си в законодателната власт на щатско ниво. „Мисля, че това, което ще направи тези избори много интересни, е, че ще видим много от избирателите, които казват: „Знаете ли, не сте толкова крайни колкото изглеждате“. Да, има усещане, че много от избирателите са изключително разделени в позицията си, но ако обиколите в кварталите, ще видите, че те са по-скоро еднакви във вижданията си. Това е и причината за успеха на умерените републикански кандидати“, казва Андерсън.

Въпреки че се определя като умерен кандидат на Републиканците, Деси Андерсън е консервативна за абортите – една от най-горещите и спорни теми от този изборен цикъл. По думите й правото на аборт трябва да бъде оставено в ръцете на индивидуалните щати.

„Не знам кои са биологичните ми родители, но майка ми е решила да ми даде живот, въпреки че не е имала възможност да ме отгледа“, казва Деси Андерсън. – Не смятам, че данъкоплатците трябва да плащат за абортите. Има особени обстоятелства, когато здравето на жената е застрашено или в случай на изнасилване и кръвосмешение, в които тя трябва да има шанс да обсъди това с доктора си. Но не смятам, че данъкоплатците трябва да бъдат обременявани с този разход“. Въпреки това Андерсън отчита, че заради мнозинството на демократите тук Илинойс ще остане щат, в който много жени идват, за да направят аборт в една от многото безплатни клиники

„Ще се учудите, но факт е, че когато чукам от врата на врата, хората не ме питат за правото на аборт. Проблем номер 1 за тях е как ще си платят сметката за тока тази зима“, казва Андерсън.

В дистрикт 46, където Деси е кандидат, са градове като Блумингтън, Нормал и Пеория, където се помещават щабовете на големи американски корпорации като State Farm, Caterpillar и Country Financial.

„Имаме големи корпорации, които напускат щата и инвестират на други места. Ако големите корпорации страдат, какво мога да кажа на собственик на пекарна например?“, добавя Деси. „В крайна сметка тези хора се прибират вкъщи след 8-часов работен ден и се питат могат ли да платят елементарни разходи. Трябва да работим затова тези семейства не просто да оцеляват, но и да се справят добре финансово.“.

Деси Андерсън има син на една годинка, който носи името Вано. Съпругът й казва, че името са избрали, за да отчетат българските корени на Деси. Семейството планира екскурзия до България, където Деси се надява да научи повече за ромското малцинство.

Две седмици преди изборите редакционният борд на вестник Chicago Tribune обяви подкрепата си за кандидатура й. Ако спечели мястото в щатския сенат на Илинойс, Деси Андерсън ще бъде първата жена с български корени, избрана на подобен пост в САЩ.

Коментари

  • Анонимен ноември 9, 2022 в 10:21 pm

    Попаднала хора и станала човек, но Господ определя, дошъл си на планетата Земя циганин , циганин си се връщаш ,българин българин,евреин,….,няма как да промениш душата ,тя ще си остане с циганска душа .Мъдрите хора са извлекли поука от живота: ,”Вълкът козината си мени ,нрава си не мени,, Циганина си остава циганин .Господ можеше да го направи да се роди българин но не е дорасъл .Останал е с циганска душа. Проследете на 300000души цигани 1-2 души ,стават идеални хора ,всички останали просто си остава със цигански характери( души,манталитет)Проследете от тук нататък живота и и ще извлечете за себе си поука ,защо има българи,евреи ,цигани ,турци?

  • Светлана ноември 8, 2022 в 11:28 am

    То вече българите трябва да се интегрират в България, тя говори, че пет годишни роми не пускат в училище . Пфуу, няма да свърши тази безпочвена говорилня!!!

  • Попи ноември 8, 2022 в 7:33 am

    На пет години да ходи на училище???? Че и не й позволили, защото била циганка. Глупости на търкалета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *