С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Ден на чушката и домата

Традиционният за село Мараш, Община Шумен, фестивал на чушката и домата ще събере и тази година почитателите на екологичното домашно производство на зеленчуци. Събитието ще бъде в събота, на 27 юли и ще започне в 18 ч. на традиционното място на поляната на входа на Мараш, вляво, до водната кула, обяснява председателят на местното читалище „Христо Ботев 1907“  Красимира Минкова.

„Тази година, с помощта на спонсори изградихме стационарна сцена, за да я ползваме и при други събития, за което ни помогна изключително много Георги Григоров на „Пътища“ АД, много ни помогнаха и от строителната борса в Дивдядово, които изкопаха основите, както и Петър от Мараш, който дари един палет бетонови блокчета. Това за някои може да се стори маловажно, но за нас са много важни неща и сме изключително благодарни на тези хора за безвъзмездната има помощ “, коментира Минкова. Сцената е с размери 10 м на 6 м и е повдигната на 20 см от земята. Спряхме се на този вариант, за да може съоръжението да се ползва години наред за този празник, допълва Минкова.

Това е 11-ото издание на празника, който се прави през 2 години. Гостите ще могат не само да видят богатото разнообразие на земеделска продукция, произведена от хората в Мараш, но и да си купят екологично чисти и домашно произведени зеленчуци.  На кулинарната изложба пък ще можете да си купите и готови ястия, сготвени от участничките във фолклорната група при местното читалище.

Комисия ще определи наградите за най-голям и за най-малък домат, както и за най-голяма и най-малка чушка. Очакват ви много атракции, батути, скара и съпътстващи „състезания“, фойерверки – за всекиго по нещо ще има, казват организаторите.

Предвидена е и концертна програма, в която ще се включат състави от 10 села. Водеща ще бъде атрактивната фолклорна група от с. Стан, Новопазарско. От читалището в Мараш ще участва младежката група за популярни песни.

От “Лавена“ АД са осигурили подаръци за всички участници. Отзовали са се и много други спонсори. Изпратени са покани до община Шумен, до дарителите, до гражданите. Всеки, който желае, може да дойде и да види какво произвеждат хората от Мараш, кани гости Красимира Минкова.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *