С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Ден на отворените мечти

Възможностите и условията за работа и обучение на новата учебно-творческа база на СУ „Сава Доброплодни“ на „четвъртия етаж“ на учебното заведение показаха днес учителите от специалностите и предметите в областта на изкуствата и информационните технологии, а в ролята на ученици влязоха партньори на „Савата“ от Община Шумен, Шуменския университет, детски градини и училища.

Официално бяха открити новите кабинети по изкуствата, които бяха създадени след пълна реконструкция на училищния таван и вече са едно цяло със СТЕМ центъра, който заработи година по-рано. В церемонията, която беше замислена като игра-забавление за гостите участваха кметът на Шумен Любомир Христов, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ АД Фикрет Индже и много приятели на училището.

Директорът на СУ „Сава Доброплодни“ д-р Албена Иванова Неделчева представи накратко развитието на материалната база на училището през последните няколко години по време на пандемията от ковид. При застроена площ на основната сграда от 1211 квадратни метра през 1992 година разгърнатата площ е 3483 метра, в навечерието на 2020 е 3783, а в резултат на последните реконструкции училището се е „разширило“ със 799 квадратни метра площ благодарение на усвояването на „четвъртия етаж“, в миналото – използван за склад таван.

Усвояването на „пустеещата“ площ на тавана е планирано при всички сложности, свързани с изискванията към местата, в които се извършва учебен процес с деца – светлина, отопление, вентилация, безопасност. Първоначално е изграден СТЕМ център на част от таванската площ, след което идва мечтата за цялото й оползотворяване, доведена до днешния ден, когато са изградени кабинети за обучение по музикални инструменти, вокално пеене, живопис, графика, скулптура, звукозаписно студио и голяма lounge зона, в която преподаватели и ученици могат да си почиват между уроците. Електронно табло, като на летище, показва ангажиментите на различните ученици при различните преподаватели за индивидуалните занимания.

Всичко това от страната на учениците и през техните очи можаха да видят и гостите на „Деня на отворените мечти“. Те бяха разделени на 6 паралелки от условните 13-и класове с класни ръководители 12-класници от различните направления, по които се извършва обучение в СУ „Сава Доброплодни“. Така 13-класниците се занимаваха със скулптура и с графика, с вокално пеене и свирене на музикални инструменти, с роботика и конструиране, с живопис и програмиране.

„Ние сме общинско училище и освен, че създаваме условия за по-добро и по-качествено обучение, ние дължим и отчет на обществеността и нашите родители за какво харчим парите от училищния бюджет и средствата, които се отпускат от МОН за извършване на различни дейности. От това, което можаха да видят и нашите гости и всички вие, средствата са похарчени за добри цели и вярвам, че ще се върнат като добавена стойност в знанията, които ще получат нашите ученици”, – коментира д-р Албена Иванова Неделчева.

Сборна формация от участници – вокалисти и изпълнители на различни ударни инструменти разучиха в час и записаха в изграденото звукозаписно студио на училището песента „Детство мое“ от сериала „Неочакваната ваканция“. През студиото минаха с глас и ритъм: Даниела Савчева, Юлияна Христова, Детелина Куртева, Стефан Минков, Маргарита Рачева, Зорница Велева, гости от Румъния, Ася Аспарухова, Михаил Събев, Екатерина Пенева, Венцислав Венков, Надежда Минчева, Мариана Иванова, Мартин Маринов, Донка Иванова, Мария Костадинова и Албена Иванова-Неделчева.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *