С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,083

Ден на отворените врати

На 13 март в 11.00 часа музейният комплекс „Панчо Владигеров“ в Шумен отваря вратите си с вход свободен за шуменци и гостите на града и организира концерт – матине за деца по повод 120 години от рождението на големия български композитор, диригент и педагог Панчо Владигеров. Инициативите са част от програмата на Община Шумен за отбелязването на годишнината.

В деня на отворените врати в музейния комплекс, който се намира във възрожденската част на града, посетителите  могат да разгледат запазени в оригиналния си вид стаята с рояла, където Владигеров е започнал да свири, когато е бил дете и работния кабинет на композитора, разположен на втория етаж в къщата-музей. Там Панчо Владигеров пише  едни от най-хубавите си музикални произведения – операта „Цар Калоян“, балета „Легенда за езерото“, Трети и Четвърти концерт за пиано и оркестър, Седем симфонични български танца и много други.

Ще бъдат показани фотоси, факсимилета и оригинални програми и покани от концерти. Някои от тях са съвместни с брата близнак на композитора – цигуларят Любен Владигеров. Запазени са и ценни оригинали, лични вещи, както и пианото, на което Панчо композира първите си 23 опуса, сред които и „Рапсодия Вардар“.

Експозицията представя и нотни издания и част от кореспонденцията на Панчо Владигеров с известни личности като Стефан Цвайг, Арам Хачатурян, Давид Ойстрах, Дмитрий Шостакович, Бела Барток, Макс Райнхард и други.

Концертът-матине с участието на деца е предназначен за най-малките посетители от детските градини, които ще разгледат музея, докато звучи музика на Владигеров.

След това те ще се отправят към камерната зала, където възпитаници на Жанета Кацарова, старши преподавател по пиано в ШУ „Еп. К. Преславски“, Гергана Петрова, концерт-майстор в Симфониета – Шумен, Виктория Стефанова, Ралица Крумова, музикален педагог в СУ „Сава Доброплодни“ и Станимир Станимиров, преподавател по класическа китара в СУ „Сава Доброплодни“ и в Центъра за личностно развитие ще представят класически музикални творби.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *