Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 466

Ден на българската община

На своето заседание на 6.10.2021 г. Министерският съвет прие Решение, с което обявява 12 октомври за Ден на българската община и местното самоуправление. Правителственото решение е взето по предложение на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

По този повод кметът на Шумен Любомир Христов отправя поздравление към жителите на общината. В него се казва:

Скъпи съграждани, уважаеми колеги,

Поздравявам ви по случай 12 октомври – Деня на българската община. Благодаря на всички служители в общинската администрация, на кметовете на населени места и на общинските съветници за съвместната работа за издигане на авторитета на местното самоуправление.

Местната власт в България се утвърди като един от най-ефективните органи на управление, призвани да служат на хората, да определят приоритетите и посоките за развитие на общините. Сигурен съм, че заедно можем да постигнем много повече и да отговорим на очакванията на нашите съграждани за по-добро бъдеще.

Пожелавам ви преди всичко здраве, професионални успехи и удовлетворение от работата“, завършва обръщението на кмета Христов към шуменци.

Отбелязването на 12 октомври като Ден на българската община е инициирано от делегатите на III Общо събрание на НСОРБ, проведено на 18 юни 1998 г. в Благоевград. То е продиктувано от желанието им да създадат традиция, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България. Датата се свързва с публикуването през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник на Закона за общините и градското управление – първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *