С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Демокрацията – от Пристое

1505k

В Пристое за пръв път послещат Мустафа Карадайъ като лидер на ДПС

Ако България започва от Шумен, то демокрацията започва от Пристое. В този дух бяха днес речите на депесарите на възпоменателния митинг на стадиона в каолиновското с. Пристое.

Кметът домакин на честванията на Майските събития от 1989 г. Нида Ахмедов каза, че истинската демокрация у нас ще бъде достигната, когато в училищните учебници по история се запише, че демокрацията започва от Пристое.

Основният политически субект на властта в страната е заложник на организации, които според Съвета на Европа, са фашистки, но се именуват патриоти. Това заяви пред публиката на стадиона новият председател на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него властта в момента е в политическа криза и от година и половина създава повече проблеми, отколкото стабилност.

“Имаме една управляваща коалиция, в която един от малките партньори е съставна организация от фашистки организации според Съвета на Европа. Основният политически субекти в тази коалиция е заложник точно на тази организация. Те се наричат патриоти и прикриват своята политическа некомпетентност и немощ чрез езика на омразата, като се опитват да ни поставят за основна мишена на тази омраза”, обясни Карадайъ пред множеството.

Всяка година с. Пристое става център на възпоменанията и почитта към загиналите по време на т.нар. Майски събития от 1989 г. и на Възродителния процес. Поднасят се цветя пред четирите паметни плочи на загиналите по време на Майските събития жители на Делиормана.

“Преди 27 години точно тук, от Пристое, ние – българските мюсюлмани, доказахме какво значи патриоти – без оръжие и без омраза. Оттук тръгнаха процесите на свободата и демокрацията в България. Оттук днес заявяваме на основния политически субект, че ние чрез нашата заедност няма да позволим да се гаврят със свободата и достойноството ни”, каза лидерът на ДПС.

По негови думи следващата цел, която трябва да се отстоява, е поминъкът на “нашите хора” – в Делиормана, в Родопите, в Бургас, в Северозападна България. “Тази цел има нужда от политическо обединение. Страната има нужда от ясни приоритеи, а те не могат да се постигат с омраза, а само чрез диалог между утвърдени политически сили. “Ментетата лесно ги разпознаваме. За 27 години не ги объркахме нито веднъж, няма да ги сбъркаме и в бъдеще, бъдете убедени”, заяви Карадайъ.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид беше по-рязък, като каза, че група самозвани патриоти се гаврят с демокрацията и Конституцията е изнасилена. Той заяви, че следващата седмица в Народното събрание престои битка за правата и свободите на милиони българи в чужбина. “Хасан в Чорлу има точно толкова права, колкото Иван в Чикаго и Мехмед в Пристое. Ще се борим за тях до последно”, заяви Хамид Хамид.

Митингът беше предшестван от традиционните конски кушии и молитва, а след политическите речи започнаха народни борби, които са почитан спорт в Делиормана.

1505a

1505c

1505f

1505h

1505i

1505j

IMGP3687

IMGP3700

IMGP3721

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *