С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Демография и политика

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова участва днес в Шумен в среща-дискусия за демографските и социални проблеми. Обсъдени бяха  формите на взаимодействие и партньорство в социалната сфера. Представителите на МТСП се запознаха на място с проблемите, а в направените презентации се коментираха идеи за повишаване на жизненото равнище на населението, мерки за насърчаване на социалното предприемачество и предизвикателствата пред  демографската криза. Предложенията, инициативите и препоръките, ще залегнат в разработваната от МТСП „Регионална демографска стратегия“, чиято цел е подобряване на неблагоприятните демографски тенденции в страната, каза д-р Петрова.

В дискусията участваха представители на общините, общественият посредник на община Шумен, териториални структури на изпълнителната власт, работодателски, синдикални организации и представители на неправителствени организации.

Според д-р Петрова проблемът не е  от вчера. „За последните 28 години никой не работи в тази политика. Губим изключително много млади хора, които отиват да работят в чужбина. Затова трябва да се обединим държава, общини, бизнес, синдикати и НПО, за да противодействаме на обезлюдяването на страната ни“, каза д-р Петрова.

Презентация за проблемите в демографската политика направи доц. д-р Георги Бърдаров – Заместник-декан по учебните въпроси на Геолого-географския факултет на Софийския университет. Според него демографските тенденции в целия свят са подобни и България се вписва в тях. Населението застарява, огромен проблем е емиграцията, което променя структурата на населението, каза Бърдаров и допълни, че населението в трудоспособна възраст ударно намялява, което е бомба със закъснител. Според данните за Шумен през 2016 г. на 100 лица излезли в пенсия, на работа са постъпили 71 души, раждаемостта е 9 % , а смъртността 14,6%.

Справките показват, че в страната има остър дефицит от квалифицирана и образована работна ръка, съществува икономически дисбаланс. Според Бърдаров човешкият капитал ще баде най-важен в пътя за излизане от кризата. „Скъсана е връзката между образование и реализация, нужни са адекватни доходи, защото ниското заплащане става причина за емиграцията“, така Бърдаров определи пътищата за излизане от кризата. Идеята е да се разработват регионални демографски програми, които да отчитат местните условия. „България се нуждае от ново Възраждане, ресурс има“, оптимистично завърши Бърдаров.

Д-р Теменужка Златанова от МТСП коментира политиката по доходите и жизненото развинще. Приоритет в политиката подоходите ще бъде до 2020 г. МРЗ да достигне до 650 лв., а средна работна заплата до 1500 лв. В момента в Шумен статистиката отчита СРЗ между 800 и 900 лв.

На въпрос дали няма МРЗ да се изравни със заплатите на квалифицираните работещи предсатвителите на МТСП коментираха, че трябва да се търси баланс между социалното и икономическата обосновка.

Дискусията се инициира от Министерството на труда и социалната политика, което провежда поредица от работни срещи-дискусии в различни региони в страната.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *