С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Делото “див чесън”

3 г. и 4 мес. затвор получи шофьорът Орхан Мустанов.

3 г. и 4 мес. затвор получи шофьорът Орхан Мустанов

С ефективна присъда от 3 г. и 4 мес. затвор приключи в четвъртък в Шуменския окръжен съд делото за загиналите берачи на див чесън от Върбица.

Тричленен състав, председателстван от съдия Нели Батанова, призна шофьора Орхан Мустанов за виновен, че през април 2015 г. по непредпазливост с неизправен камион е причинил в катастрофа смъртта на трима души, други петима бяха ранени.

Освен от свобода, съдът го лиши и от право да шофира в продължение на 4 г. и половина. Присъдиха му и разходите по досъдебното производство от 1938 лева.

Мустанов се призна за виновен и делото мина по съкратената процедура, което задължава съда да определи по-леко наказание. Прокурор Румен Рачев беше поискал 6 г. Подсъдимият заяви, че не е доволен от присъдата и ще я обжалва, пострадалите не знаеха как да постъпят и се съветваха с адвокатите си.

Съдът прие за доказано, че камионът ГАЗ 66 с берачите на леорда е бил с повредени кормилна и спирачна система, а в момента на катастрофата е бил претоварен с билки и с хора – в каросерията върху чувалите с леорда са се возели 28 човека. Камионът бил на технически преглед последно преди повече от 5 г., нямал и Гражданска отговорност.

0604sh05

Трагедията във Върбишкия балкан стана на 4 април миналата година. На връщане от “бригадата” спирачките на камиона отказали на стръмен участък и се ударил в мантинела. От удара хората, насядали в каросерията, изпопадали в дълбоко дере. Две жени загинаха на място, третата почина няколко дни по-късно в болницата. Ранените са със средни телесни повреди.

Парични обезщетения в днешното дело не бяха разглеждани, защото никой от потърпевшите не беше подал граждански иск. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред апелативния съд във Варна.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *