Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 1,010

Дворец на шахмата

Над 50 деца от различни възрастови групи ще тренират в новия дом на шуменските шахматисти на ул. “Панайот Волов”. Председателят на Спортен клуб по шахмат “Шумен Илиян Хараланов, кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му Найден Косев прерязаха символично лентата на обновената база в някогашния “Пионерски дом”, която беше предоставена на шахматистите преди малко повече от година.

“Този проект стартира преди година и половина, когато имах шанса да се запозная със страхотния екип.” – разказа за началото на цялото приключение Илиян Хараланов. Самият той не е шахматист, познанията му за шаха били базови и от обща култура, но откликнал на една статия в местните медии. “Статията разказваше, че едно младо момиче е шампион на България до 16 г., Нона Мирчева, има шанс да отиде на Световно първенство и клубът търсеше средства. Аз откликнах и така започна нашето приятелство. Стъпка по стъпка решихме да направим един по-дългосрочен проект, една визия на клуба, стратегия цели и по този начин стигнахме до днешния празник. Първо се представихме на общината, те ни харесаха проекта, предложиха ни тази сграда за 10 години срещу инвестиция за четири години от 85 хиляди лева (80 хиляди вече са вложени до този момент), ние поехме този ангажимент.  Това е първата ни стъпка да имаме най-голямата и най-модерна база в България, това вече е факт. Визията на клуба е Шумен да бъде шахматната столица на страната.” – заяви пред репортер на Шмоко.бг Илиян Хараланов. Стратегията, разработена от Хараланов и треньорите шахматисти е до една година-две клубът вече да работи със 100 деца шахматисти. Вече година и половина от “запознанството” с шахматния клуб Илиян е разбрал, на колко ниско ниво са шахматните му познания, но това не го отчайва или демотивира. “Това не ме спира, по-скоро е важна каузата и децата на града. А също да направим този проект пример за обществото, да се види, че може да се направи нещо.” – мотивира порива си председателят на клуба.

Сградата на бившия пионерски дом, впоследствие Обединен детски комплекс и Център за работа с деца е променена до неузнаваемост. В интериорния дизайн няма намеса на архитекти, а всичко е плод на вижданията и фантазията на екипа от клуба – доайена Василис Бунис, Антон Аврамов, Атанас Димитров и Петромир Панайотов, а голяма част от идеите дал Хараланов. На първия етаж е “историческата зала”, където са представени произведения на изобразителното изкуство, концентриращи темата шахмат в един период от над 200 години. На втория етаж всеки треньор има индивидуален кабинет, където може да работи със своите групи. По стълбището пък са окачени портретите на световните шампиони в шахмата. Помислено е за всеки детайл – вместо обичайните пиктограми или М и Ж на вратите на тоалетните има знаци за “Цар” и “Царица”.

“Благодаря на всички от клуба и на г-н Любомир Христов и г-н Найден Косев, които оцениха по достойнство проекта, който им представихме и продължаваме на вървим напред. Благодарим и на нашите спонсори – “Алкомет”, в лицето на г-н Фикрет Индже, “Фикосота” в лицето на г-н Жечко Кюркчиев и компанията “Симекс” в лицето на г-н Иларион Иванов.” – заяви преди да отреже лентата на новия дом на шахматистите председателят на клуба Илиян Хараланов.

“Виждате в какво са превърнали тази сграда шахматистите, вярвам, че това ще стане едно привлекателно място за любителите на шахмата, надявам се сред тези деца да имаме шампион на България.” – коментира след като разгледа базата кметът Любомир Христов. Христов допълни, че партньорството с шахматния клуб в сградата на бившия пионерски дом може да бъде модел за бъдещи партньорства при стопанистването на общинската база и развиването на спортни дейности.

Коментари

 • Ангел Яначков септември 27, 2020 в 4:41 pm

  Поздравления!!!
  Наистина прекрасни условия за игра и тренировки, чудесен интериор и екстериор!
  С риск да внеса известна доза скептицизъм, тази помпозност като че ли е прекалена: “Център за обучение на Шахматни Таланти“ (децата с липса на талант могат да посещават клуба в Младежки дом – там приемат всички!), “Дворец на Шахмата“, “Шахматна столица на България“… Не толкова отдавна печално известните братя Юзеирови от Славяново също бяха обявили намеренията си селото им да стане шахматна столица, навярно взели пример от Великият комбинатор-О.Бендер.
  Убеден съм, че г-н Хараланов действа от най-чисти подбуди и заслужава уважение и признателност! За съжаление , слабите му познания в шахмата , както той сам се изразява го правят силно уязвим и ще дават възможност на моите колеги и бивши приятели дълго да поддържат илюзията.
  По отношение на „страхотния екип“: След като напуснах Шумен 2005, в края на 2011 г., където бяхме треньори заедно с Деян Димитров, моите колеги имаха на разположение 9 години при чудесни условия в залата на Младежкия дом, (клуба с най-добрата база в страната, по техните думи) , да докажат своите способности (или неспособности). Резултатът далеч не е впечатляващ и включва епизодични добри прояви основно на наши бивши ученици.
  По отношение на „ феномените“: Нямаме ли достатъчно? Единствената държава изключена от ФИДЕ, три Федерации, БФШ 1928 без лиценз, но с лицензионни такси и такива за картотека…
  Силно сме огорчени, че представител на нашия клуб не бе поканен да присъства на откриването на тъй наречения „Дворец на шахмата“. Спомням си, че когато откривахме тържествено Шахматния клуб в Младежкия дом, аз лично занесох официална покана на г-н Бунис, ( тогава Председател на вече несъществуващия ШК „Гамбит“), който в обичайния си стил я прие с гърба си. Това, разбира се, не е първият опит, вероятно няма и да е последния, да бъдат игнорирани дейността и съществуването на конкурентния клуб. Очевидно мечтата на моите колеги е да постигнат шахматен монопол в града и да се изживяват като единствени представители на този спорт. Въпреки многото опити нашият клуб да бъде физически заличен и асимилиран, той ще продължи да съществува, докато ние считаме за необходимо.
  Когато болният иска да живее, медицината е безсилна!
  ПП: На снимката преброих 26 деца, до 50 има още 24, ако не ме лъже аритметиката.

 • Богдан Янев септември 26, 2020 в 6:57 pm

  Честито на шуменските шахматни ентусиасти за новия шахматен дом. Не така стоят нещата, обаче в другите големи градове, за малките въобще да не говорим.

 • Илия Цветков септември 24, 2020 в 6:29 pm

  Браво на шуменци за хубавата зала и подкрепата от общината!Проблема е как във времена на пандемия ще работят треньорите с младите състезатели без да се заразят и да има проблеми с по-възрастните треньори?

 • Николай Тодоров септември 24, 2020 в 11:15 am

  Впечатляващ пример за това как и при какви условия трябва да се работи с младите! Поздравления за екипа, много скоро у нас ще се говори за шуменски феномен в шахматния спорт! Убеден съм…

 • Коста Ангелов - Варна септември 24, 2020 в 10:59 am

  Поздравления за ентусиазма на шуменските треньори , подкрепен и реализиран съвместно с управата на града ! Желая успехи , които неминуемо ще дойдат при тези ентусиазирани треньори , шахматисти и прекрасни условия за тренировки !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *