Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 489

Да се премахнат

Дърветата в района на “Чакъла” в района на ул. “Беласица” и “Цар Освободител” да бъдат премахнати. Такива са първоначалните гласове в експертната комисия, натоварена да направи оценка на съществуващата растителност. Въпреки поканата към заинтересованите граждани да присъстват на работата на комисията, на място дойдоха предимно журналисти.

Първата присъда беше за кестен с хралупа. Самото наличие на хралупа вече означавало, че дървото е заболяло и изсъхнало, обясни инж. лесовъд Антон Дончев от Регионалната дирекция по горите в Шумен. Позицията му беше подкрепена и от Елка Димитрова от ОП “Паркове и обредна дейност”. “Вътре в дърветата има гнилоти. Тук няма съмнение, че вътре дървото е изсъхнало и е опасно. При един бурен вятър това дърво може да падне и да повреди коли и инфраструктура” – коментира Димитрова, която също е инж. лесовъд. Според нея дърветата в обследвания район не са били поддържани в добро състояние от наемателите на обекта и това е довело до лошото им състояние.

До 17 часа комисията трябва да излезе с официално становище за обследваните 9 дървета, но хралупи и проблеми бяха открити и при други видове. “Ще бъдат премахнати повредените дървета и тези, които са саморасли. Дървесината е динамична екосистема и се променя с годините. Според мен на това място няма здрави дървета, които трябва да останат.” – коментира председателят на комисията лесовъдът Коста Костов.

По-късно вечерта в понеделник от пресцентъра на Община Шумен съобщиха, че комисията е излязла със становище да се запазят две големи групи “Западна туя” (Thuja occidentalis). Дърветата сe оказали здрави и можело да се впишат в новото парково пространство. Експертите предлагат още да се разшири зелената ивица между предвидените 24 паркоместа, което ще даде възможност да се засадят най-малко още осем нови дървета от подходящи за градско озеленяване видове.

Според специалистите трябва да се премахне дървото от вида конски кестен,  който е над 50-годишен, в лошо състояние, с хралупи и сухи клони. Дървото е в начален стадий на обезлистване. В хралупите се събира вода, която изтича през дървесината на стъблото. Освен това по него има и отвори от замръзване.

Пет дървета от вида явор са с механични повреди и заболявания, а стволовете им са опасно наклонени към тротоара и трябва да бъдат отстранени. Една група от вида западна туя с лош външен вид също е увредена и експертите предлагат да бъде премахната.

В района на “Чакъла” предстои извършването на благоустройствени дейности и изграждането на паркинг.

Коментари

  • Петър Минчев юли 9, 2018 в 9:04 pm

    Досега колко ветрове е имало през годините и дърветата там не са падали. Даже и тополите не паднаха, преди да ги отсекат. Ама като са наклонени, кой ще си паркира колата в новия паркинг? А и са обещали 24 места. Няма за няколко дървета да губят доверието на автомобилистите я.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *