С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,799

Да отстояваме и пазим свободата си

Кметът на Шумен отправя поздравление към шуменци и гостите на града и общината по повод Националния празник на Република България – 3 март. В обръщението се казва:

“Уважаеми съграждани,

Поздравявам ви с националния празник на Република България – Трети март.

Денят на свободата е най-съкровената дата в календара на българската история. Санстефанският мирен договор слага край на Руско-турската война от 1877 – 1878 година и поставя началото на нова България.

Пътят към свободата е дълъг. Той преминава през пламенните слова на Паисий за род и език, през мъдростта на Георги Сава Раковски като идеолог и организатор на национално-освободителното движение, през огнените стихове на Ботев, великото дело на Левски и славната Априлска епопея, за да достигне своя връх в подвига на опълченците на историческия връх Шипка.

Трети март е ден на признателност за саможертвата на хилядите руски, украински, литовски, белоруски, финландски, полски и румънски воини.

Преди 145 години възкръсва българската държава, която се завръща на европейската карта.

Наш дълг е да съхраним светлия пример на героите, дали живота си за освобождението и независимостта на България, да отстояваме и опазим свободата си. Честит празник!”, завършва посланието на кмета на Шумен Любомир Христов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *