Ще си поставите ли ваксина срещу COVID-19
Да

or

Не
гласували: 968

Да има ли Шумен закрит басейн?

Общинска администрация да заложи в Бюджет 2021 средства за проектиране и изграждане на модерен плувен спортен комплекс с покрит плувен басейн. Това предлагат в своя докладна до кмета на Община Шумен общинските съветници  от Коалиция „Демократична България-обединение” адв. Артур Алтунян и Васил Тодоров. Идеята предвижда басейнът да бъде с олимпийски размери 50 м./ 25 м.  и трибуни, съблекални за спортисти, помещения за треньори и съдии, фоайе с гардероб и санитарни възли за посетители, обслужващи помещения.

Според вносителите подобно съоръжение естествено би се вписало в пространството около спортната зала Арена Шумен и би разширило и нейните възможности. Така, според тях, ще се осигури и обособена зона за паркиране и престой на колите и автобусите при провеждане ежедневните тренировки или на състезанията. Съвременните методи на строителство дават много възможности за реализация на ефективен, във всякакъв смисъл и същевременно съобразен с бюджета проект, смятат съветниците.

Докладната си съветниците обосновават с факта, че Шумен е един от малкото градове, в който общината и държавата не са се ангажирали с изграждането на база за желаещите да се занимават с втория по популярност индивидуален спорт в света – плуване. Те подчертават, че във всички областни градове има изградени общински закрити басейни, които функционират целогодишно и се поддържат и стопанисват от Общините. В Шумен липсва общински закрит плувен басейн, който, от една страна,  да задоволи нуждите на любителите на тази активност и от друга – да отговаря на стандартите за подготовка на спортисти в тази дисциплина, аргументират се съветниците.

Басейнът трябва да отговаря, както на изискванията за плуване и медицинска рехабилитация, за провеждане на състезания и тренировки по водна топка и синхронно плуване, така и на изискванията на ФИНА (Международна федерация по плувните спортове) и ЛЕН (Европейска лига по плувни спортове), съобразно технически характеристики. Уместно е да се предвиди възможност за разделяне на басейна за провеждане на тренировки, състезания и рехабилитация. В зоната за посетители се предвижда да бъдат осигурени и места за зрители в неравностойно положение и техните асистенти.

В докладната съветниците не предлагат източник на средствата, нито предполагаема сума за реализация на проекта, което ще бъде първото условие, което администрацията ще постави при разглеждане на докладната по време на сесия на Общинския съвет.

 

.

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *