Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 467

От арх. Гърбев

Проект на арх. Огнян Гърбев за храм “Св. Вмч Райко Шуменски”, който той дарява на община Шумен

Да бъде и пребъде! 
“И всякоя възраст, класа, пол, занятье
да вземе участье в това предприятье:
богатий с парите, сюрмахът с трудът,
момите с иглата, учений с умът…”

С това посвещение от стихотворението “Левски” на Вазов проектантът на новия храм „Св. Вмч Райко Шуменски“ арх. Огнян Гърбев е публикувал във фейсбукстраницата си първите снимки от проекта за изграждането на дългочакания храм в кв. „Тракия“ в Шумен.

Проектът е дарение от арх. Гърбев и това не е първото безплатно добро, което той прави за община Шумен. Това е и причината със стиховете на Вазов да призове шуменци кой с каквото може да подкрепи богоугодното дело.

Православният храм “Св. Райко Шуменски“ ще се простира  в имот с площ от 470 кв. м, а застроената площ ще бъде  232,8 кв. м. Площта за озеленяване ще бъде 20,0%, колкото е  и нормата. 30%  от озеленената площ ще се засади с дървесна растителност, В общата площ са ситуирани централно православният храм с надлъжна ориентация изток-запад, а на уличната регулационна граница ще бъде изграден едноетажен екзонартекс (покрита входна колонада), включваща главния вход в комплекса, места за отдих и чешма. Необходимите за комплекса паркинги са осигурени в близост до него.

„Сградата е проектирана като енорийски православен храм, чиято планова схема е на трикорабна куполна базилика. Храмът се състои от нартекс, оформен със засводен таван /тип окачен-огънат гипсокартон/. Южно от него е разположена канаския /магазин за свещи, икони, християнски книги/, а северно – кръщелня. Наосът /основно храмово пространство/ е трикорабен, увенчан с купол. Корабите са покрити със сводове. Наосът е оразмерен за около 80 вярващи. В западната част е предвидена емпория, достъпна по две симетрични стълби. От нея се достига до стълбището към камбанарията, малка библиотека и канцелария за дежурния свещеник.

В източната част на наоса /пред олтара/ е оформена солеа. Площта й позволява съслужение на 1-2 свещеници. В наоса са предвидени местата на владишки трон, седалки за възрастни богомолци. Осигурени са два допълнителни /освен западния/ изхода за евакуация и разделяне на влизащи и излизащи при големи църковни празници. Достъпът до тези странични входове е подсигурен с рампи, подпомагащи и хората с увреждания“, коментира арх. Гърбев. Олтарът е с достатъчна за богослужението площ и е оформен от полукръгла абсида от изток, увенчана с полукупол. В пред олтара към наоса е разположен иконостасът. В олтарното пространство са предвидени всички необходими елементи – съпрестолие, Св. Престол, протезисна и диакониконна ниши, мивник, гардероби, както и изход от южната фасада, с близка връзка с клисарницата.

Подпокривното пространство е неизползваемо, достъпно за ремонт и противопожарни цели. До него се достига от стълбището на камбанарията през пожарозащитена метална врата. Приложени са топлоизолационни детайли за цялата сграда.

Сградата е свободностояща, вписана в цялостно оформения храмов комплекс. При строителството ще се приложи масивна монолитна носеща конструкция от бетонни плочи с колони, греди, а стените ще се изпълнят с керамични тухли. За облекчаване на натоварването се предвижда скатният покрив над храма да бъде изпълнен с дървена носеща конструкция. Покритието е с керемиди.

Куполите ще се изпълнят от стоманобетон и покритие от корозиоустойчиви медни листи. Част от фасадите ще се покрият с каменна облицовка, а останалата част – от бяла влачена мазилка. При вътрешната мазилка ще се спазват нормите за основа за стенописи, уточни арх. Гърбев. Той заяви, че са спазени църковните канони, както и традициите за храмово строителство по българските земи от ХІІ век насам.

Ще припомним, че през 2008 г. Общинският съвет в Шумен взе решение за отпускане на 30 000 лв. за строителството на храма. Досега обаче са преведени половината от парите. Очаква се останалите 15 000 лв. да бъдат отпуснати при актуализацията на бюджета през юли тази година. От своя страна Варненската и Великопреславска митрополия е отпуснала 10 000 лв., а митрополит Йоан заяви при вчерашното полагане на подолтарния камък, че до края на годината ще преведат и друга сума. Митрополитът призова гражданите на Шумен и бизнеса да се включат в градежа с дарения според възможностите. Кметът Любомир Христов заяви вчера, че общината ще се погрижи за инфраструктурата около църквата. Храмът го градят хората, каза митрополит Йоан при вчерашната церемония. С тази идея вероятно и арх. Гърбев е цитирал стихотворението на Вазов с надеждата да види реализиран своя проект, който дарява на шуменци.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *