Маските: за (зелено) или не (червено)?

or

гласували: 129

Дарете за Онкоцентъра

Дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на нов линеен ускорител е открил Комплексния онкологичен център в Шумен. Лечебното заведение ще тегли кредит от 5 млн. лв. с разрешение на принципала Община Шумен, които ще изплащаме от собствените си приходи, но ще разчитаме и на хората с възможности да помогнат за закупуването на модерната апаратура, каза управителят д-р Свилен Арнаудов на пресконференция днес. Сумата е непосилна ва Онкоцентъра затова ще се разчита и на добрата воля на дарителите. Кредитът ще натовари изключително много лечебното заведение, но екипът ни цели високите технологии и качественото обслужване на пациентите, поради което трябва да надграждаме с модерна апаратура, каза още д-р Арнаудов.

Наличните апарати на Онкоцентъра са на базово ниво, без възможност за ъпгрейдване и с наполовина изтекъл срок за експлоатация, потвърди д-р Габровски. Към този момент пациентите провеждащи лъчелечение са между 70 и 85%, а нужда от такова лечение имат 90-95% от болните, каза доц. Румен Габровски, началник на лъчетерапията. Според  ръководството на болницата нарасналия брой на пациенти с 30-35% за последните две години налага закупуването на съвременната апаратура. Новата апаратура ще бъде последно поколение, с пълен капацитет за лъчелечение и възможности за радиохирургия. При наличието й Онкоцентърът ще може да осъществи непрекъснатост на лечение на по-високи стандарти, а и офертата е изключително изгодна, каза д-р Габровски, според когото цената на подобна апаратура се движи между 5 и 8 млн. лв.

Закупуването на новата апаратура се налага и заради непрекъснатото увеличаване на онкозаболяванията през последните години. В момента на отчет се водят 11 515 пациенти, от които новодиспансеризираните за 2019 г. са 1599, при 1493 за 2018 г.

На следващ етап е закупуването на нов мамограф за ранното откриване на рак на гърдата, каза д-р Арнаудов.

Онкоцентърът в Шумен има да взема от здравната каса над 200 000 лв. за неразплатена извършена дейност, за което е осъдел НЗОК. Има и други дела по които касата им дължи пари. Ние не можем да откажем на онкоболния да го лекуваме, защото касата не ни отпуска пари, затова работим с наши средства и очакваме решение на делата в наша полза, каза още д-р Арнаудов. Според него друг проблем в Онкоцентъра е и недостигът на лекари. Засега имат лиценз за обучение на кадри само по лъчетерапия и радиология и там местата са попълнени. Водят се преговори Онкоцентърът да получи правото да обучава специалисти и по други специалности.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *