С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

Данъците – замразени

Данъците на шуменци ще бъдат замразени през следващите три години и приходите остават едни и същи. Това сочи прогнозата на общината за приходите и разходите през този период. Не се предвижда промяна в данък сгради и такса битови отпадъци, каза зам.-кметът по финанси Татяна Костова, но напомни, че през 2021 г. ще влезе в сила плащането на сметта по нова методика, според количеството. Как ще бъде решен този въпрос, все още не е ясно. Ясно е само, че процесът ще бъде тежък, докато се стигне до крайната цена, която да удовлетворява потребителите.

На свое заседание бюджетната комисия към Общинския съвет, с председател Виолета Неделчева, прие тригодишна бюджетна прогноза. По време на заседанието бяха изяснени, някои обстоятелства, но така и не стана ясно защо в прогнозата няма приложение за капиталовите разходи. Иначе в докладната на кмета Любомир Христов за бюджетната прогноза пише, че за 2019 г. за капиталови разходи са определени средства в размер на 6 009 000 лв. От собствени приходи ще бъдат осигурени 4 760 500 лв., от целеви субсидии – 1 248 500 лв. За 2020 г. и 2021 г. в докладната не пише нищо за капиталови разходи от собствени средства, а са визирани само целевите субсидии, които знайно е са твърде малки.

Съветниците обсъдиха, но не разгледаха по същество докладната на Наталия Стефанова за издигане на 33-метров кръст на Шуменското плато. Тя се опита устно да промени докладната в ход, като уточни, че не е искала от общината пари, но съветниците от бюджетната комисия отказаха да гледат докладната с мотив, че след като не става дума за пари, въпросът трябва да се гледа в комисията по култура.

Комисията прие отчета зда финансираните младежки проекти, както и годишния отчет на Общински фонд „Култура“. Дадоха съгласие общината да кандидатства пред Фонд „Социална закрила“ с проект за 30 000 лв. за основен ремонт и газификация на обществената трапезария.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *