С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

Градът на азбуката

“България тръгна от тук, от Велики Преслав, за да разпростре една невероятно богата култура, духовност, писменост която днес стига до 300 млн. човека по целия свят.” С това признание за ролята на втората българска столица за развитието на българската книжовност се обърна към жителите на Велики Преслав вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Йотова пристигна в града като последна точка от маршрута си по пътя на Великоморавската мисия на братята Кирил и Методий и се включи в отбелязването на най-красивия празник от официалния календар на държавата.

“24 май е ден на обединението, особена дата в българския календар, най -обединяващият празник, който не позволява да има деление на хората, на гражданите на България, защото България се роди от словото и от книжнината.” – каза пред преславяни вицепрезидентът.  В началото на деня Илияна Йотова участва в тържеството в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, качи се в учителската стая да разговаря с преподавателите, а после с кмета на града д-р Александър Горчев поведе шествието за Деня на българската писменост.

Начело на шествието за първи път вървяха момчетата от новосформирания клуб “Барабанчик”, създаден в рамките на проект “Твоя час”. Създател и ръководител на барабанчиците се оказа преподавателят по история Пламен Петров. По проекта отпуснали пари за маркови барабани “Stagg”, а напълно на доброволен принцип се събрали и момчетата. Самият Петров някога е бил и фанфарист и не крие амбицията, ако се намери финансиране за музикални инструменти, оркестърът да прерастне във фанфарен.

На официално тържество в центъра на Велики Преслав вицепрезидентът Илияна Йотова връчи наградата “Златен век” на тазгодишния й носител – художествения ръководител в местното читалище Валя Янкова.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *