Ще си поставите ли ваксина срещу COVID-19
Да

or

Не
гласували: 411

Градина за децата на медиците


Областният кризисен щаб прие предложението на кмета на Шумен Любомир Христов детска градина в близост до болницата да продължи да работи и да обгрижва деца на медицински персонал, който е ангажиран с ковид епидемията. Детското заведение ще бъде определено в следобедните часове, казаха от общината. Щабът призовава медицинския персонал от детско и училищно здравеопазване да се включи в помощ на работата на МБАЛ – Шумен и РЗИ – Шумен.
Решенията са взети на заседание днес на Областния кризисен щаб в Шумен, който обсъди епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 и необходимостта от въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки на територията на областта, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
Според приетите решения в училищата в област Шумен следва да преустановят всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище. Забряневат се репетиции и изяви на читалищни състави.
Преустановяват се посещенията в пенсионерките клубове на територията на област Шумен;
Предвижда се учестена дезинфекция в обекти с обществено предназначение, търговски и др. обекти, които предоставят услуги на гражданите минимум 4 пъти на ден по предварително изготвен график;
От щаба определят за търговски обекти, съответстващи на т. 13 от Заповед РД-01-677/25.11.2020 на Министъра на здравеопазването: Сити център Шумен и магазин за нехранителни стоки над „Билла“ на бул. „Славянски“ 30, гр. Шумен.
Възложено е на ОДБХ-Шумен и кметовете на общини да организират контрол за недопускане на консумация на място пред търговски обекти на изнесени маси в населените места в област Шумен;
Забранява се провеждане на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души на територията на област Шумен;
Забранява се организиране и провеждане на всякакъв вид изложби, базари и др. на животни и животински продукти на територията на област Шумен.
Забранява се организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“ на територията на област Шумен.
Забранява се разполагане на маси и консумация на място на територията на открити общински коледни базари. На територията на базарите е необходимо задължително носенето на защитни маски, както от търговците, така и от посетителите и не се допуска струпване, като се осигурява физическа дистанция от 1,5 м между хората. Задължение на кметовете на общини да организират постоянен контрол по спазване на противоепидемичните мерки.
Във връзка с т.10 на Заповед РД- 01-677/25.11.2020 г. на Министъра на здравеопазването за област Шумен да се счита забрана за всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика и др. подобни, а не само тези към фитнес центровете.
Кметовете на общини трябва да подобрят организацията за контрол на изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти (градски и междуградски транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и др., които попадат в обхвата на функционалната компетентност).
Заповедта влиза в сила от 23.30 часа на 27.11.2020 г. и ще важи до 24.00 часа на 20.12.2020 часа.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *