С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

Готови са социалните жилища

Приключи проектът за изграждане на нови социални жилища в Община Шумен. Реализацията е по  Оперативна програма „Региони в растеж“. Многофамилната жилищна сграда е построена на общински терен в кв. „Тракия“ между улиците „Одрин“ и „Н. Вапцаров“. Тя се състои от две пететажни секции, във всяка от тях по 25 апартамента, по 5 на етаж, с размери 50-56 кв. м. Изграден е паркинг за 40 автомобила и 2 детски площадки, облагородено е и околоблоковото пространство.

Приключихме един проект – изключително необходим на Шумен, чиято реализация се осъществи в един труден период – от една страна ковид пандемия, от друга – непрекъснато повишаване на цените, каза кметът Любомир Христов по време на заключителната пресконференция по проекта и допълни, че всички апартаменти са напълно оборудвани с мебели и бяла техника, климатици и всичко необходимо за обитаване.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Общата стойност на проекта е близо 3 млн. лв. национално финансиране и 80 000 лв. е съфинансиране от стана на Община Шумен. Според документацията проектът трябва да има устойчивост не по-малко от 5 години след крайното плащане към бенефициента.

Ръководител на проекта бе Валентина Йорданова, която призова ОЖИ да стопанисва добре направеното, а бъдещите наематели да пазят новите жилища.

Проектант на многофамилната жилищна сграда е арх. Огнян Гърбев, а изпълнител на строителните дейности бе ЖСП „Стил“.

Настаняването в социалните жилища ще става по специална наредба, различна от наредбата за настаняване в общински жилища. Потребителите ще бъдат обхванати в три целеви групи: Бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия; Родители с деца, включително непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания, хора в риск от бедност и социално изключване – лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет, за същия период от време.

Социалнослабите наематели ще бъдат настанявани в тези жилища за срок от 3 години. След този период те ще могат да кандидатстват за жилища по реда на Наредбата за общински жилища.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *