С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Готови ли сме за зимата?

Липса на осветление край училищата, неподновени пешеходни пътеки, разбити или неработещи хидратанти, недостатъчно автобуси за прибиране на учениците от селата, необясними спирания на тока в села и квартали, течащи покриви на читалища. Това в общи линия бяха оплакванията на кметове и кметски наместници по време на днешното заседание на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия в община Шумен. То бе свикано от кмета Любомир Христов във връзка с организацията за действия при зимни условия.

И, ако за някои от проблемите все още има време, като освежаването на пешеходните пътеки, например, което в момента тече, то за други явно е изпуснато и потърпевшите ще трябва да изкарат и тази зима така.

В заседанието участваха представители на администрацията и ръководители на общински предприятия, ПБЗН, МВР, ЦСМП, „Автомагистрали – Черно море“, „Пътнически автотранспорт“, „ВиК“ и „ЕНЕРГО-ПРО Мрежи“. В общи линии всички докладваха, че имат готовност да посрещнат първия сняг. Осигурени са достатъчно машини и снегорини, ангажираните в снегопочистването предприятия имат на депо достатъчно количества пясък, сол и калциев хлорид. Приоритетно ще се чистят подстъпите към здравни и социални заведения, училища и детски градини и ясли. Общината има списъци на потенциални родилки и хора на хемодиализа, за които ще бъде осигурен специализиран транспорт. Осигурени са дърва за всички институции, които се отопляват на твърдо гориво.

По искане на представителя на ПБЗН, кметът разпореди да бъде проверена изправността на всички хидратанти, за да не се налага както при случая в Ивански, пожарникарите да ходят да пълнят вода от Кълново. От ОПУ обещаха тази година да няма проблеми с третокласния път Шумен – Царев брод. От „Автомагистрали „Черно море“ за пореден път поставиха проблема с паркираните по тесните улици коли, което не позволява на снегорините да почистят пътното платно.

От ВиК успокоиха, че вода в язовира има, бил пълен на 70%, имат и дежурни аварийни групи, както и Енерго-про, които държат денонощно в готовност 8 екипа.

Директорът на дирекция „Социални и здравни дейности“ в община Шумен Петранка Петрова обяви, че всички здравни, детски и социални заведения превантивно са проверени, направени са ревизии на ВиК, покривни конструкции, снабдени са с медикаменти и дълготрайни хранителни продукти. Тя определи като „гореща точка“ Кризисния център, в който се приемат бедстващи хора не само от община Шумен, а всеки изпаднал в беда или закъсал на пътя в снежните преспи, независимо, че е от друга община. Кризисният център разполага с 5 стаи и 20 легла за крайно нуждаещи се и още 2 стаи за бедстващи с по 4 легла поравно за мъже и жени, което обаче при по-сериозно бедствие не е достатъчно.

Засега докладите отразяват пълна готовност на всички ангажирани фирми и институции за предстоящата зима. Какво ще се получи на практика – предстои да видим.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *