Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 719

Готови за училище

1367 ученици ще посрещне тази учебна година СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен, от тях за първи път училищния праг ще прекрачат 72-ма първокласници. Училището ще приюти децата в ремонтирани и реновирани учебни стаи и дворно пространство. За ремонта ръководството е отделило 52 000 лв. от собствения си бюджет, без това да пречи на другите плащания или на заплатите на колектива, каза директорът д-р Албена Иванова-Неделчева.

В предходни години поетапно бяха реновирани третият и вторият етажи на училището, а тази година ремонтът бе съсредоточен върху първия етаж на сградата. Подменени са всички врати, стаите са боядисани в свежи цветове, подменени са част от мебелите, поставен е и антибактериален под, каза д-р Иванова. „Това, което направихме в сградата, е продължение на нашата стратегия и политика да подобряваме материалната база и освен трети и втори, вече  и първи етаж е реновиран. Направихме изненада за малките ученици –вградихме в пода играта „Дама“, за да могат децата да се забавляват в междучасията, защото освен образование има възпитание и социализация. Направили сме подобрения и в класните стаи. Като цяло сме приключили с обновяването на сградата и ще работим вече  в посока за обособяване на кабинети, за да може обучението да бъде съобразено с политиката на Министерството на образованието“, каза д-р Иванова.

За да посрещне в приветлива среда учениците на 16 септември, училищното ръководство се е погрижило и за облагородяване на дворното пространство. Северният вход ще придобие вид на алея, която е изградена по проект „За чиста околна среда“  към МОСВ, спечелен през април месец. По проекта за закупени пейки, кашпи, кошчета, направени са цветни градинки и озеленяване.  Ръководството вече е взело решение  за градинките да се грижат първокласниците с идеята да се научат да пазят природата. В източната част е изградена и външна фитнес площадка с разнообразни уреди и пейки.

И за да е по-приветлив дворът на училището, целият учителски колектив и помощен персонал дадоха своя принос днес в кампанията „Да изчистим България“. Деца и родители и в предходните дни са помагали за ремонтните работи, а вчера учениците вече се подготвяха за откриването на учебната година.

Учебното заведение запазва професионалния си облик като училище, в което се изучават изкуства, но се развиват и езици, и информационни технологии, и математика. От тази година е открита нова специалност „Руски език и софтуерни и хардуерни науки“, каза д-р Иванова. „Важно е да запазим този облик на училище по изкуствата, защото мисля, че е цвят в града имаме и сериозни постижения“, каза д-р Иванова.

От септември ще бъдат освободени помещенията, които училището ползваше за занимални в блока на ул. „Добруджа“.  „Изцяло целодневната организация на най-малките ще се осъществява в сградата на училището. Това бе ангажимент на училищното ръководство към живеещите в блока и го изпълнихме“, каза д-р Иванова. На целодневен режим ще бъдат 6 групи с по 27 деца. Ръководството на училището е решило да завиши средствата за храна с 50 ст.

Д-р Иванова си пожела да бъде ремонтиран тротоарът от източната страна на сградата и входът на оградата, откъдето минават и много майки с колички. Докато директорът развеждаше журналистите, като по поръчка пристигна кметът Любомир Христов, който бе тръгнал на оглед по учебните заведения. На място той обеща до две седмици целият тротоар да бъде ремонтиран, да бъде направен нов бордюр, да се асфалтира пространството, след което разгледа направеното вътре в училището. „Възхитен съм от това, което виждам и мога да кажа само хубав неща. Виждате какво усилие и труд полагат преподавателите, няма как да няма резултат. Хубаво е, прекрасно е и смятам, че децата по този начин се учат да ценят хубавото и да го пазят. Това е похвално“, каза в края на обиколката си градоначалникът.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *