С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 167

Гореща линия за украинци

Открита е 24-часова гореща телефонна линия: 054 / 913 004 и +359 88 509 9502, както и е-mailpodkrepa@oblastshumen.government.bg за връзка с Кородинационния щаб за приемане на украински граждани на територията на област Шумен. Това заяви на пресконференция днес областният управител Владимир Йолов.

В момента на територията на областта няма украински граждани, които да са поискали статут на бежанци, към този момент пристигналите се ползват със статут на временно пребиваващи в страната. По данни на областния управител Владимир Йолов към момента във Велики Преслав има настанени 5 семейства и има 30 свободни места. В Каспичан са настанени 19 души, има места за още 50. Хитрино могат да приемат 5 семейства. Шумен има 40 настанени, хотел Шумен е заявил, че може да поемем още 100. В нови пазар са настанени 6 украинци и има 40 свободни места, Във Върбица предлагат 5 къщи за гости, но към този момент няма желаещи. В Смядово първи се настаниха 30 души и има още 30 свободни места, във Венец има настанени 3 семейства, могат да поемат още 2. Каолиново няма база за предоставяне, но са изразили готовност да оказват логистична подкрепа, транспорт и храна, където е нужно, каза Йолов. В областта пристигат предимно майки с деца и основното им желание е осигуряване на подслон и храна.

Координационният щаб за приемане на украински граждани на територията на област Шумен е набелязал критичните точки и е синхронизирал работата на отделните органи за подкрепа на украинските граждани, които бягат от войната там. Центърът ще събира и предоставя информация за всички възможни ресурси за настаняване на украински граждани, ще подкрепя кампанията на Българския червен кръст (БЧК) за хуманитарна помощ, ще поддържа връзка с институциите в образователната система, осигуряване на работни места и други.

Критичните точки са свързани с приема на украинските граждани, настаняването им, определянето им по техен избор на статут на бежанци или на временно пребиваващи. Изготвена е анкетна карта, която е преведена на украински и е качена на сайта на областната администрация, която включва всички опции – здравен статус, нужда от лекарства, желание за осигуряване на работа, записване на деца в градини и училища, каза Йолов.

Втората критична точка е свързана с обмена и стиковането на информацията с всяка община в областта. Общините ще подават в Координационния щаб ежеседмично информация за наличния ресурс за настаняване на украински граждани, бягащи от войната. Информация ще подава и БЧК за нуждите от стоки първа необходимост за бежанците.

Проведени са разговори и с работодатели, които са изявили готовност да приемат на работа желаещи украински граждани, каза Йолов.

Според областния управител не може да бъде осъществен контрол на украински граждани, които идват по частна линия при свои роднини и познати и не са потърсили подкрепа от властите.

Зам.- областният управител очаква държавата да приеме ясни правила за изплащане на обявените 40 лв. на ден на всеки украински граждани, но припомни, че такава помощ ще получат само надлежно регистрираните.

От миграционната служба коментираха, че влизащите в страната украинци имат право на безвизов 90-дневен престой в рамките на 6 месеца, но могат да подадат заявление за удължаване на срока по хуманитарни причини и извънредни обстоятелства.

Според представителя на БЧК на сайта на организацията е качена информация за дарителската кампания, указано е какво е необходимо, както и банковата сметка на която могат да се превеждат парични суми, както и SMS номер на който също ще могат да се правят дарения. БЧК е откри два пункта за събиране на дарения : на ул. „Цар Освободител“ 143 в Шумен / Сградата на БЧК/ и в ОбС на БЧК в Смядово. При необходимост ще бъдат открити дарителски пунктове и на други места.

Още подробности можете да намерите тук:

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *