С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

Гордостта на пожарната

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Красимир Колев

Три свръхмодерни противопожарни автомобила “Рено”, специализирани за борба с горски пожари получи Областното управление “Противопожарна безопасност и защита на населението”. Едната машина остава в Шумен, по една заминава за Велики Преслав и Върбица.

 
“Снощи ок. 17.30 пристигнаха новите три автомобила” – рапортува пред журналисти в служебен стил видимо доволен шефът на градската пожарна в Шумен Красимир Колев. По думите му пожарните са с най-доброто до момента оборудване и идват по Оперативна програма “Околна среда”.

 
Техниката е оборудвана специално за борба с огъня в горски терени – има много мотоагрегати, моторни триони и храсторези за рязане на клони и дървета, три мотопомпи, които могат да доставят вода на отдалечени от водоизточник места, агрегат за ток.

 
Помислено е за сигурността на екипажа – кабината е с ролбари за защита при преобръщане, стоманени плочи пък пазят диференциала. Камионите са със задвижване 4 по 4 при екстремни условия специални дюзи от двете страни осигуряват плътна водна завеса около автомобила за предпазване от висока температура при един горски пожар, а други дюзи има над гумите, за да пазят и тях, ако трябва да “нагазят” в огън. “Това са до момента най-добрите автомобили”, обясни още Колев и каза, че 70 процента от оборудването е ново и го няма в останалите машини на службата.

 
С новата доставка моторизираният парк достига 23 машини, като най-старият противопожарен автомобил е от 2009 година. Въпреки, че са специално пригодени за гасене на горски пожари новите “Рено” влизат в графиците на редовни дежурства още в началото на юли, след като бъдат регистрирани. Днес от 14 часа започва и обучението на екипажите.

 

Противопожарните автомобили са специално оборудвани за борба с горски пожари.

Противопожарните автомобили са специално оборудвани за борба с горски пожари.

Машините са по оперативна програма "Околна среда"

Машините са по оперативна програма “Околна среда”

Днес започва обучението на екипажите за работа с новото оборудване.

Днес започва обучението на екипажите за работа с новото оборудване.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Апаратите, които пожарникарите носят на гръб са вградени в седалката.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Моторни триони, агрегати, помпи – всичко е на разположение на екипажа в екстремни горски условия.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *