Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 387

Голям успех за “Алкомет”

„Тя е от Шумен, може би познавате майка й баща й, корените й са от този град, говори перфектно английски и немски и работи в „Алкомет“ вече 21 години.” – така представи служителката си Валерия Колева председателят на Надзорния съвет на “Алкомет” АД Фикрет Индже по време на церемония за откриването на нови производствени мощности – инвестиция за 13.5 милиона лева. Насочването на прожектора към служител, който не е от най-високата управленска йерархия на компанията има конкретна причина – Валерия Колева, директор продажби “Пресови продукти” е един от моторите на най-новия проект на компанията, който вече е увенчан с 12-годишен договор за сътрудничество с автомобилния гигант БМВ. На церемонията присъстваха посланикът на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок, кметът на Шумен Любомир Христов и областният управител Валентин Александров.

„Господин кметът вероятно ще си спомни, имахме един разговор с представител на фирма SMS един немец, който твърдеше, че няма как една българска фирма да си купи оборудване, каквото те предлагаха. Ние обаче го купихме. Това беше шанс за нас. След това вече имахме запитване от фирма BMW, тъй като те бяха запознати, че имаме това оборудване, новата преса на SMS, и те се обърнаха към нас като към бъдещ доставчик. Много бяха въпросителните, които имахме, не бяха много сигурни дали можем да започнем, но моят син пое тази инициатива и вече работим по този проект. В кратко време успяхме да стигнем до това ниво, което днес ще ви покажем, това е само началото, една част от всичкото оборудване, което ни е необходимо за да продължим по-нататък. Имаме 12-годишен договор с БМВ, разбира се нашето намерение е да продължим и с други производители от автомобилния сектор – Мерцедес, Фолксваген, няма да спрем само с БМВ. Сега се учим и ние в движение как се става доставчик на голям автомобилен производител, но ние ще го направим.“ – каза пред гости и репортери Фикрет Индже.

“Този проект, който реализирахме, тази инвестиция е резултат от съвместните усилия на всички звена в компанията. Много хора на различни нива в йерархията и от различни звена работиха неуморно дълго време за да успеем да спечелим първите си автомобилни проекти и да бъдем квалифицирани като одобрен доставчик на автомобилната промишленост. Имаме сериозни амбиции за ръст в това отношение, надяваме се в следващите години продажбите ни на автомобилни продукти да достигнат 25 процента поне като дял от пресовото ни производство, но е възможно да успеем и като цяло за производството на компанията. Имаме уникален шанс, защото повечето продукти, които произвеждаме тук са за електромобили, които според всички прогнози са бъдещето на автомобилната промишленост. Различни прогнози сочат, че до 2030 година поне половината нови автомобили на пазара ще бъдат електрически или хибридни модели и ние се гордеем, че сме част от този процес на мащабни реформи в автомобилната промишленост.“ – коментира голямата стъпка за “Алкомет” Валерия Колева.

Инвестицията е на стойност 13,5 млн. лв. , като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили. Пандемията определено затрудни изпълнението на проекта, но всичко приключи успешно и в планирания срок. В момента компанията е на етап прототипно и предсерийно производство на вече договорени проекти, а серийното производство ще стартира през 2022 г.

Мащабната инвестиционна програма, която „Алкомет“ АД реализира през последните години, внедрявайки най-високо технологично оборудване, беше предпоставка компанията да насочи интереса си към автомобилния сектор, който е един от основните двигатели на съвременната икономика и същевременно е един от пазарите с най-високи темпове на растеж в потреблението на алуминиеви продукти. Тенденцията към олекотяване на автомобилите с цел оптимизаиране разхода на гориво и намаляване на въглеродните емисии, налага използването на алуминиеви изделия в каросерията, ходовата част, акумулаторни батерии и други компоненти.

Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.  Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ АД вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

Разположен на 4100 кв. м. новият цех в момента разполага с персонал от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители. С това общият брой на служителите на „Алкомет“ вече надхвърля 1200 души.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *