Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

Говори ВиК

Управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов

Управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов

Приходите на ВиК-Шумен за миналата година са малки, защото 2014-та беше изключително дъждовна, коментира управителят на предприятието инж. Светлозар Дамянов след провелото се миналата седмица общо събрание. Тогава стана ясно, че печалбата на дружеството е само 6 000 лв.

“Инкасирали сме с 600 хил. кубика по-малко вода в сравнение с 2013 г. Годината беше дъждовна, България направо беше залята с вода. Влажността беше 120% по-висока в сравнение с последните 30 г. Хората не са поливали градините си, това е.

Приходите са по-малко, а нашите разходи са си същите – амортизация, ток, фонд работна заплата, материали и суровини за аварийни ремонти си вървят. Нормално е печалбата да е по-ниска”, обясни инж. Дамянов.

Въпреки малките приходи дружеството е изчистило старите си задължения, освен тези, за които има споразумения за разсрочено плащане. “През 2013 г. на Енерго Про дължахме към 1,3 млн. лв. От тях останаха 680 хиляди, а текущите сметки си ги плащаме редовно. Просрочия вече нямаме”, увери управителят.

В момента ВиК-Шумен е в процедура на обществена поръчка за избор на доставчик на ток. Избират го по най-ниска предложена цена. Офертите са отворени, но Енерго Про обжалвало класирането. КЗК се е произнесла, че процедурата е проведена правилно, чака се 20 август, когато изтича срокът за обжалване пред върховния административен съд. Ако никой не обжалва, класирането ще влезе в сила.

Макар че тази година не е твърде дъждовна, селища на воден режим в областта няма. На много места ВиК е сменило помпите с по-голям дебит. “Щом издържахме края на юли и началото на август, когато са горещниците и се консумира най-много вода, опасност от режими няма. След средата на август консумацията започва да намалява. Недостиг се получава основно заради поливането на градини, което е нормално в селските райони”, каза Дамянов.

Най-големи длъжници на ВиК са битовите абонати, от които дружеството има да прибира близо 1,8 млн. лв., стопанските и бюджетните организации са редовни. Водят се над 1000 дела срещу физически лица.

Около 2400 са монтираните вече в града електронни водомери. Всеки месец кандидатстват по едва-две кооперации, чиито етажни собствености са взели решение. Инж. Дамянов припомни, че за умен водомер абонатите плащат 80-90 лв., а още толкова от цената поема ВиК за своя сметка. На практика абонатите плащат самия водомер, а дружеството – софтуера и електрониката.

За цената на водата. Ще поскъпне, когато ВиК влезе във владение на новите инсталации и водопроводи. Това ще стане към края на годината, когато се въведат в експлоатация новите обекти по водните цикли в Шумен, Преслав и Нови пазар. Общо активите са за към 120-130 млн. лв. Цената на водата неминуемо ще се повиши заради амортизациите и новата услуга пречистване. “Колко ще е обаче, не се знае”, не се нае с прогнози инж. Светлозар Дамянов.

Коментари

  • Татяна август 16, 2015 в 8:26 am

    Тази година приходите ще са главозамайващи !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *