С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Глоби, санкции, затвор

Глоби, санкции или затвор предвижда Наказателният кодекс за хора или юридически лица, предизвикали пожари в близост до горски територии. На 18 сигнала за пожари, в такива територии, са се отзовали през първите два месеца на годината служители на стопанствата към СИДП, съобщават от пресцентъра на ведомството. Всички обаждания към телефон 112 са за областите Търговище и Шумен. За същият период на 2021г. са регистрирани 6 пожара на територията на предприятието, а за 2020г. са 24.

Ако лицата, които палят стърнища и сухи треви бъдат установени, то глобата за тях е 500 лева, а имуществената санкция е до 1000 лева, припомня Айсел Анурова от СИДП. Чл. 270 от Закона за горите предвижда двоен размер на санкциите за юридически лица. Ако деянието се определя като престъпление, то тогава наказанието за опожаряване на държавни горски територии се наказва с до 8 години лишаване от свобода, а запалванията в защитени територии с до 10 години затвор. /по НК/

Предстои от 1 до 10 март да бъдат приети противопожарните планове на 18-те стопанства в системата на предприятието, а от 23 до 25 март от ГДПБЗН ще организират обучения за всички служители на терен, които целогодишно участват в гасенето на пожари в областите Шумен, Търговище, Варна и Добрич.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *