С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Глобите падат

Айдоган Али няма да плаща глоба за агитация на турски.

Айдоган Али няма да плаща глоба за агитация на турски.

Шуменският административен съд е отменил глобата на депутата от ДПС Айдоган Муталиб Али, наложена му от ЦИК преди година за предизборна агитация на турски език.

 

Наказателното постановление, издадено от шуменския областен управител, беше за 200 лв. Веднъж районният съд го потвърди, а сега административните магистрати окончателно и без право на обжалване го отмениха. Решението е влязло в сила на 3 юли.

 

Със свое решение от 4 октомври 2014 г. Централната избирателна комисия наказа петима кандидат-депутати от ДПС начело с лидера Лютви Местан. Другите глобени са Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Ахмед Ахмедов и Рушен Риза. На предизборен митинг в шуменското с. Черна, община Хитрино, те говориха на турски в нарушение на Изборния кодекс.

 

В решението на съда за Айдоган Али се посочва, че актът на ЦИК е съставен в отсъствието на нарушителя, без да е имало основание за това, което е нарушение на процесуалните правила и е лишило депутата от възможност да изрази писмено възражение.

 

За агитацията на турски език в с. Черна ЦИК беше сезирана от Пепа Михова с видеоклип от интернет сайта на ataka.tv. На записа има и деца, които рецитират стихове на турски от трибуната, а поляната е накичена с турски знамена. Откриването на предизборната кампания на ДПС в с. Черна тогава съвпадна със състезание по мазни борби със спортисти и гости от Турция.

 

В момента няма информация дали и другите глобени депутати са обжалвали наказанията си пред административния съд.

Коментари

  • Dps-to юли 7, 2015 в 11:31 am

    Р Е Ш Е Н И Е № 140 град Шумен, 03.07.2015г.
    менският административен съд, в публичното заседание на двадесет и девети юни две хиляди и петнадесета година в следния състав: Председател: Кремена Борисова Членове: Татяна Димитрова Снежина Чолакова при секретаря Р. Х. и с участие на прокурор Д. Шостак от ШОП, като разгледа докладваното от председателя Кр. Борисова КАНД № 127 по описа за 2015г. на Административен съд – гр. Шумен, за да се произнесе, взе предвид следното: Производството е по реда на чл. 63, ал. 1, изр.второ от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс (АПК). Образувано е въз основа на касационна жалба от А.М.А., срещу решение № 224/13.05.2015г. на Шуменския районен съд, постановено по ВНАХД № 1/2015г. по описа на същия съд. С оспорения съдебен акт е потвърдено Наказателно постановление № 7/08.12.2014 г. на Областния управител на област Шумен, с което на А.М.А., на осн. чл. 495 от Изборния кодекс, във вр. с чл. 496, ал. 3 от ИК за допуснато нарушение на чл. 181, ал. 2 от ИК е наложена глоба в размер на 200лв..

  • varg юли 6, 2015 в 12:49 pm

    Значи спокойно аз мога да агитира на норвежки и да пусувам еи тия на снимката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *