С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Гледайте документалния филм “Жена”

В рамките на Световните дни на активност срещу насилието над жени (25 ноември – 10 декември) читателите на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще открият в залата за заемане за дома подбрана за тях литература по темата.

Пак в рамките на световната инициатива, на 5 декември, от 17,30 ч. в библиотеката ще бъде представен документалният филм „Жена”. Лентата на режисьорите Ян Артюс-Бертран и Анастасия Микова включва над 2000 интервюта, снимани в продължение на четири години с жени от над 50 държави. Мащабният проект събира гледните точки на много различни жени – от държавни глави до кралици на красотата, от световноизвестни актриси до фермерки от отдалечени райони на Земята, не само за да осветли несправедливостите, на които са подложени жените по света, но и за да представи съкровения образа на жената – силна и способна да създава и променя въпреки трудностите, пред които е изправена.

Днес, когато гласът на жената се чува все повече, филмът не само призовава за повече права на тези, които съставляват половината от човечеството, но и показва какво означава да бъдеш жена в днешния свят, през какви важни етапи в живота си преминават жените и как се справят. Филмът среща на четири очи с момичето и старицата, със съпругата и любовницата, с девойката и майката, за да разкаже за страха и болката, радостта и удоволствието, победата и поражението в живота на жените по света и да постави основни теми като майчинство, образование и професионален успех на жените, брак и финансова независимост, сексуалност.

Още с излизането си през 2019-а филмът „Жена” е включен в официалните селекции на международните филмови фестивали в Берген и Венеция.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *