Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 575

Гласувайте за Паметника

Продължава гласуването за номинациите за Годишните награди в туризма за 2019 г., сред които е и тази на паметник „Създатели на българската държава“. Благодарение на шуменци номинацията събира доста голяма подкрепа и завоюва все по-предни позиции. Общинското предприятие по туризъм призовава шуменци да продължат активно да гласуват в подкрепа на символа на града на страницата на Министерството на туризма в категорията Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията на адрес:

https://tourismawards.bg/cat/turisticheska-atrakcia/

„Утре, 28 ноември, се навършват 38 години от откриването на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. За това време той се утвърди като място за отдаване на почит към предците ни, избрали оттук да започва България. Много млади хора предпочитат именно тази атмосфера, за да се вричат в съпружеска вярност. Деца и ученици се впускат с любопитство в пътуване назад във времето, опознават миналото на специалните мобилни устройства “История със звън на мечове“, така мотивират призива си от Туристическото дружество.

От началото на тази година 27 433 туристи, в това число и 5 707 чужденци, са посетили мемориала, съобщават от дружеството.

Архитектурната  част на паметника, утвърден като символ на града,  се състои от две групи раздвижени бетонни форми, които образуват по-малки пространства. Техните обеми са допълнени с 21 скулптури в четири композиции и мозайка-триптих, символизиращи идеята за създаване, развитие и възход на държавата от VІІ до Х век.

Чрез умелото използване на светлосенките всяка от фигурите променя  своето артистично въздействие върху посетителя.  Галериите  и  нишите  запазват интимността на съответните образи и подчертават отличителните белези на владетелите в тяхната историческа мисия. Откъсите  от автентични  надписи са естествен фон на фигурите и допълват разказа за управлението на владетелите.

Преобладаващите златни тонове на паната са замислени като метафора на светлината – символ на християнството и писмеността. Мозаечните изображения  в стилово отношение повтарят византийските традиции и умело допълват въздействието на скулптурите.

Над  цялата  монументална  композиция, която се издига на височина от  52 метра,  доминира фигурата  на лъва – символ на българската държавност.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *