С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Гешев обеща справедливост

Прокуратурата ще изясни всички обстоятелства и съмнения по случая със загиналата при катастрофа в Шумен 22-годишна Светломира Станчева, каза пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, след като се срещна със семейството й.

“Тук съм да им кажа и им го казах, че аз и прокуратурата ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост и им го обещах. Казах го и на тях – това просто не може повече да продължава по този начин и държавата трябва да си свърши работата. Прокуратурата е част от държавата и ще направи всичко, за да може да има справедливост – не само за катастрофите, за войната по пътищата, но и за всякакви видове престъпност, защото не може да убиват децата ни по улиците и защото, ако кажа това, което каза бащата на починалото момиче – аз ще съм щастлив, ако в резултат на тази активност, която развивам, бъде спасен още един човешки живот. Това е и нашата цел”, отбеляза Гешев, цитиран от БТА.

В отговор на журналистически въпрос той каза, че “прокуратурата може да търпи всякакви критики, но не и по този случай”. Ако някой може да търпи критика, това са други институции, допълни Гешев. “Прокуратурата ще изясни всички обстоятелства и съмнения по този случай. Това обещах на родителите“, заяви главният прокурор.

Той уточни, че наблюдаващите случая прокурори са от Софийската градска прокуратура, следователят е от Националната следствена служба, “не защото се съмнявам в колегите от Шумен, които са изключителни професионалисти, а за да няма каквито и да е съмнения за местни зависимости и проблеми”.

По-късно днес Иван Гешев ще разговаря с граждани на Шумен във връзка с ръста на битовата престъпност, увеличаващото се разпространение на наркотици сред младежите, както и заради зачестилите случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, причинени вследствие на грубо нарушаване на правилата за движение по пътищата. Срещата ще се състои в залата на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ от 18:00 часа.

Инициативата за нея е на Гражданския инициативен комитет „Справедливост“ и е по повод общественото недоволство в Шумен, породено от тежката катастрофа на 28 септември, при която загина 22-годишната Светломира Станчева.

Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домашен арест беше поставен 18-годишния Жечко Кюркчиев, обвиняем за причиняването на тежкото пътно произшествие, съобщиха на 11 октомври от Варненския апелативен съд. Веднага след пътното произшествие гимназистът бе тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, като пробата за наркотици отчете положителен резултат. При разглеждането на мярката за неотклонение от Шуменския окръжен съд бе представен химически анализ на взетите биологични проби, които не са показали наличие на забранени вещества. В съдебната зала тогава бе съобщено, че 18-годишният Кюркчиев е управлявал с 93,8 при разрешени 50 километра в час, но тепърва предстоят множество експертизи по делото.

Кръговото кръстовище в Шумен, където при катастрофа загина младата жена, не отговаря на нормите. “В разглежданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия”, според експертно мнение на Европейския център за транспортни политики.

Вчера общинската комисия по безопасност на движението в Шумен отложи за следващата седмица заседанието, на което трябваше да се разгледа молба от граждани за обезопасяване на кръговото кръстовище пред хипермаркет в града, където загина 22-годишното момиче. Причината бе, че на него нямаше представители на полицията и на Областното пътно управление в града. Сред отсъстващите бе и проектантът на кръстовището.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *