С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

ГЕРБ: Читалищата с приоритет

Читалищата да бъдат с приоритет в развитието на българската култура, с това се ангажираха кандидати за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС – Шумен. Днес на проведена среща с работещи в културните институти от цялата област бяха набелязани основните проблеми, които през последната година са се изострили до такава степен, че читалищата са „изпаднали в кома“.

Работещите в системата се оплакаха, че са забравени и никой не иска да чуе за техните тревоги. По време на редовното правителство от декември 2021 до август 2022 г. вратата на Министерство на културата е била затворена за тях. Поискано е завишаване на субсидията с над 40 % , но резултатът е увеличение на средствата с по-малко от 10%. В момента тя е 12 670 за две бройки на година. „С подобно финансиране трудно се осъществяват дейности, а закупуването на реквизит е невъзможно. Творческите състави изпитват затруднение в представянето на своята продукция, а е факт, че по Национален фонд „Култура“ има средства, но те не са разходвани правомерно.“, коментира Борис Иванов.

Очертава се и проблем с намирането на кадри. Част от читалищните работници в малките населени места са в предпенсионна възраст, а младите хора не желаят да работят за 550 лв, – чистото трудово възнаграждение в системата. Необходими са спешни мерки за компенсации на разходите за енергия. Част от културните институти се отопляват на дърва, но нямат снабдяване.

Тези, които използват газ или ток, изпитват огромни затруднения. „Налага се да излизаме в неплатен отпуск, за да можем да се справим с разходите.“, споделиха работещите в системата. Рушащият се сграден фонд и остарялото техническо оборудване допълнително правят българското читалище нежелано място за творчество. Анета Мутафчиева – председател на Областния читалищен съюз за област Шумен връчи на кандидатите за народни представители Меморандум. В документа са формулирани основните проблеми, като, според Съюза на народните читалища, забавянето на тяхното решаване ще доведе от закриване на културни институти.

„Запозната съм с голяма част от проблемите ви. Много е важно да се сформира отговорно правителство с участието на коалиция ГЕРБ-СДС, за да може да се задейства Националният план за възстановяване и развитие“, каза Ралица Тодорова и се ангажира да предостави Меморандума на бъдещия министър на културата, като ще настоява за увеличаване на бюджета за читалищата.

Цветелина Методиева призова на 2-ри октомври всички да направят разумен избор за стабилно управление.

 

Пресцентър на коалиция ГЕРБ-СДС – Шумен

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *