Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 565

ГЕРБ – социалната политика

Центърът за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в квартал “Тракия”, който работи активно от началото на 2017 година, е едно от местата, където успешно се реализира социалната политика на общината. Той е с капацитет 40 места и по време на организираната среща с кандидата за кмет на Шумен Любомир Христов от ПП ГЕРБ хората, които го посещават, изразиха своята благодарност за грижата и създадените много добри условия за потребителите. Те споделиха пред него, че обновяването на улиците и тротоарите в квартала е огромно облекчение за придвижването им. Заедно с това поискаха в района да бъде поставен знак за инвалиди, който да предупреждава шофьорите да бъдат по-внимателни.

“Ще асфалтираме и площадката пред новата сграда. Така ще улесним максимално достъпа до Центъра. Ще поставим и знак, който да заостря вниманието на водачите,” обеща Христов.

На срещата той представи програмата си за управление през следващия мандат и посочи, че в областта на социалната политика общината ще продължи да въвежда нови дейности за дългосрочна грижа за социално слабите, децата, хората с увреждания и самотноживеещите възрастни хора.

“Към социалните услуги, които са разкрити и работещи в момента, ще развиваме и предлагаме нови. Усилията ни са съсредоточени към това те да бъдат достъпни и устойчиви, насочени към подобряване на качеството на живот, към по-пълноценна и всеобхватна грижа за хората, които се нуждаят от подкрепа,” каза още Любомир Христов. Той припомни, че общината успя да завърши строителството на Дома за стари хора и много скоро ще започне преместването на домуващите в новата сграда.

През следващия мандат ще бъде направен и основен ремонт на Обществената трапезария в Шумен, където в момента се осигурява топла храна за 120 социално слаби жители на общината.

На срещата в Центъра присъства и д-р Светлана Маркова, зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности и кандидат за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ за местните избори.

“Най-напред бих искала да кажа какво сме направили за най-малките, за децата на Шумен. Към момента вече всички детски ясли са газифицирани. Обновени са площадките с нови уреди за игра. През следващия мандат специално внимание ще отделим на обновяването на сградния фонд и на ремонтите в детските ясли. Вече знаете, че с една година, до края на 2020-та, се удължава работата на Центъра за ранно детско развитие. Услугите, които се предоставят в него, са насочени към ранната интервенция на уврежданията и индивидуалната педагогическа подкрепа за деца с увреждания и техните семейства,”обясни Маркова.

Чрез разкриването на услугата „Патронажна грижа за възрастните хора и хората с увреждания“ ще бъде осигурена необходимата здравна, социална и психологическа помощ за 201 жители на общината в техните домове. Грижите за възрастните и болни хора ще продължат и чрез работата на Социалния патронаж и личните асистенти. Социалният патронаж ще бъде преместен в СУ “Трайко Симеонов”, където вече са създадени условия той да работи с по-голям капацитет и с възможност за удовлетворяване на нуждите на много повече хора. В програмата за управление на ПП ГЕРБ е записано, че ще се търсят възможности и за изграждане на хоспис.

През следващите четири години е предвидено създаването на Дневен център за работа с възрастни хора с увреждания. Центърът ще е с капацитет 30 души и в него ще се оказват почасови, полудневни и дневни грижи за лица с увреждания над 18 години, включително психологическа и друга помощ за техните семейства. Проектът е на стойност 1 000 000 лв. и е финансиран по ОП “Развитие на човешките ресурси“.

 

Любомир Христов и Светлана Маркова припомниха, че през настоящия мандат общината започна работата и по проект „Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост“, насочен към деинституционализацията на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания. Неговата реализация ще продължи и през следващите години. Ще бъдат изградени две нови сгради с капацитет 30 души в село Лозево.

В управлението на ГЕРБ социалната политика ще бъде насочена към подобряване на качеството на живот и осигуряване на по-пълноценна грижа за децата, възрастните и хората с увреждания.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Пресцентър – ПП ГЕРБ, Шумен

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *