С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

ГЕРБ-СДС с мерки за пазара

Възстановяване на нормалната пазарна среда и равнопоставеност гарантира ГЕРБ-СДС, ако състави редовно и стабилно правителство, заяви Десислава Танева пред земеделски производители в Шумен.

Срещата бе инициирана от кандидатите за народни представители от коалицията, на която присъства и водачът на листата Красимир Вълчев. Десислава Танева, заедно с Васил Грудев в качеството си на експерти в земеделския сектор, представиха програмата за развитие на земеделието на ГЕРБ-СДС. Един от основните проблеми, пред които са изправени всички, е свързани с безмитната търговия между Украйна ЕС – регламент, който е продължен за още една година.

В тази връзка важна мярка, която ще предприеме на общоевропейско ниво редовен кабинет на ГЕРБ-СДС е да инициира дебат със засегнатите държави от безмитния  внос на селскостопанска продукция от Украйна. Такива, освен България са Полша, Румъния, Словакия и Чехия. Ще се търси диалог с Европейската комисията как да се прилагат зелените коридори, като целта е те да бъдат само транзитни. Приоритетно ще се работи по изготвянето на проект, с който страната ни да кандидатства за подкрепа с евросредства по актуализираната карта на транспортните коридори. До този момент това не е свършено, а в нея са включени пристанищата във Варна и Бургас, както и жп връзката с Румъния. „по този начин ще укрепим една инфраструктура, която ще облекчи самите българските земеделски производители.“, коментира Танева. Тя заяви, че изравняването на земеделските субсидии е популизъм. „Ще настояваме за пълна външна конвергенция до края на периода. В момента усреднената е 230 евро на хектар, а пълната е от около 240.“ Друг популизъм е искането за отваряне на Кризисния резерв на Европа. Танева съобщи, че и тук не се говори истината, тъй като резервът се състои от 450 млн евро – сума която е за всички държави-членки. Дори само за България да се отвори този резерв, което е невъзможно, това означава усреднено плащане от 2,00 лв.

На продължилата близо три часа среща земеделските стопани от различни сектори се оплакаха от липса на ясни регламенти, високи цени на поливна вода, невъзможност да пласират продукцията си заради вносната продукция, която залива пазара чрез големите хипермаркети.

Част от националните мерки на коалиция ГЕРБ-СДС предвиждат механизми за проверки на всички търговски вериги и промяна в законодателство без нарушаване на общоевропейски регламенти, контрол за всички практики. Като дясна партия, ние не сме привърженици нито на таван на цените, нито на таван на надценката. Такава практика е имало, но не е довела до нищо освен до изчерпване на продукцията.“, коментира бившият министър на земеделието и храните.

„Ангажираме се да работим за въвеждане на онлайн платформа за достъп до храните от т.н. „малка кошница“. През нея всеки производител ще може да си предложи стоката, а българските граждани ще могат да си я поръчат.“ уточни Танева. Несинхронизираното законодателство ще трябва да се промени, чрез следващата задача – актуализиране на нормативната база. Приоритетна задача ще бъде и изготвянето на национално финансирани стажантски програми, чрез които учениците да се включват в прибиране на реколтата.

 

За стабилна България отново – на 2-ри април с номер 2

 

Пресцентър на коалиция ГЕРБ – СДС

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *