С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,081

ГЕРБ за запазване на яслите

Самостоятелните ясли трябва да се запазят като институции, като водеща преди всичко бъде здравната грижа, такава обща позиция заявиха кандидатите за народни представители от 30-ти МИР – Шумен. В подкрепа на работещите в детските градини, където има и яслени групи водачът на листата Красимир Вълчев коментира, че може да се работи в посока създаването на хибридни специалности в университетите, които да предлагат здравна и педагогическа подготовка едновременно.

Кандидат-депутатите на коалиция ГЕРБ-СДС в Шуменския МИР се срещнаха днес със здравни специалисти, педагози и директори на ясли и детските градини с яслени групи от областта. На дискусията присъстваха областният координатор на КНСБ Радостин Павлов, Анета Денева – председател на ТКС на ФСЗ към КНСБ и Татяна Иванова – областен координатор на СБУ. Коментирани бяха широк кръг от въпроси, касаещи финансови, психологически, ресурсни и кадрови политики.

Един от наболелите проблеми, които поставиха участниците в срещата е липсата на медицински сестри в яслите. Вълчев, припомни, че със законови промени в 48-то Народно събрание е регулирано допълнително финансиране на лечебните заведения за обезпечаване на основната заплата по КТД.

Следваща стъпка, с която се ангажираха кандидатите за народни представители е да работят в посока заплатите на медицинските сестри да нарастват изпреварващо средната, по пример на образованието.

„По този начин ще се стимулират младите хора да изберат тази професия.“, каза Вълчев.

Друг важен проблем в системата на ранната детска грижа е липсата на психолози в яслите в нашата област. Директори поискаха да се вземе пример от Варна, където този проблем е решен.

Ралица Тодорова коментира, че е по-добре да се инициират законодателни промени, които да регламентират наличието на такива специалисти във всички яслени заведения. Синдикатите поставиха един от основните въпроси – за липсата на Съвети за тристранно сътрудничество на местно ниво в системата на ранната грижа и предучилищното образование. По този въпрос Красимир Вълчев изрази позиция, че би могъл да се реши лесно и опира до добра воля. Албена Иванова-Неделчева и Димитричка Недева се ангажираха да поставят началото на обсъждане за създаване на Съвет за тристранно сътрудничество в Шумен.

За стабилна България отново на 2-ри април с номер 2!

Пресцентър на коалиция ГЕРБ-СДС – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *