С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

„Гайтани“ покориха италианците

Фолклорния ансамбъл „Гайтани, който беше отличен със специален плакет за участието си в двата международни фестивала  „City of Trulli“ и „Terra delle Gravine“ в Италия. Танцьори и музиканти от ансамбъла представиха Шумен и България в градовете Алберобело и Паладжанело, южна Италия. Фестивалите нямат конкурсен характер, в тях изяви имаха състави от Нова Зеландия, САЩ, Колумбия, Коста Рика, Хавай и други.

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна днес с танцьорите от ансамбъла и техния ръководител Роза Чанова. „Благодаря ви, че популяризирате българския фолклор и българските традиции по света. Представихте достойно нашия град и страната ни. Надявам се, че и в бъдеще ще продължите да работите със същия ентусиазъм и да прославяте името на Шумен и на България“, обърна се към тях кметът.

Ръководителят на ансамбъл „Гайтани“ Роза Чанова изказа своята благодарност към Община Шумен за финансовата подкрепа, с която ансамбълът от 20 танцьори и 6-има музиканти, осъществи участието си във фестивалите. Чанова обясни, че шуменският ансамбъл е получил покана да се включи във фестивала в Алберобело след специална селекция измежду 1000 видеа на състави от целия свят, сред които и на 25 български колектива. „Ние бяхме единствените участници от България и от Европа, с изключение на домакините от Италия. Изявихме се пред близо 4000 зрители, което за нас беше неповторимо преживяване. И двата фестивала бяха на много високо ниво. Бяхме приети изключително топло и радушно, както от организаторите, така и от публиката“, каза още Роза Чанова.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *