Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 824

В чест на Владетеля

Край Велики Преслав днес започна Първият събор на средновековното културно наследство, който се организира в чест на владетеля Симеон Велики, утвърдил българската народност и сложил отпечатък върху световната история.

В два последователни дни в археологическия резерват при Южната порта ще бъдат представени стари занаяти, облекла, снаряжение, ще има и демонстрации на средновековни военни умения. Посетителите ще могат да проверят  творческите си възможности и сами да изработят керамични съдове, сувенири и накити, както и да честват в сеченето на монети. Стрелба с лъкове е организирана за гостите с точен мерник. Всеки посетител ще може да участва и в приготвянето на  храна в полеви условия.

Клубове за исторически възстановки от страната, конни клубове и майстори на старинни занаяти ще покажат уменията на старите българи. Археолозите пък ще разказват за живота на хората през  IX и X век.

Предвиждат се още средновековни игри и забавления за малки и големи, средновековни ритуали и религиозни практики, демонстрация на бойни умения с огън „Огнена стена“.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *