С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Възстановяват „Доблест и слава“

След четиригодишно прекъсване община Шумен има намерение да поднови представянето на възстановката „Доблест и слава“, това заяви на пресконференция днес зам.-кметът проф. Светла Станкова, която заедно с отдел „Култура“ представи културния календар на общината за 2024 г. Тази година възстановката ще бъде посветена на 580 години от превземането на крепостта. В нея отново ще се включат родолюбиви организации. Проявата ще бъде през един от уикендите през септември, отново край стените на Шуменската крепост, но засега не са уточнени датите, заявиха от общината.

Биеналето по скулптура ще бъде също през септември. Тази година мотото е „Оттука започва България“. Участниците, които засега са 8, ще трябва да интерпретират създаването на българската държава. Те ще работят в района на Зеленото училище, а камъкът ще е от Врачанския балкан, каза Даниела Вичева. Новото тази година е, че участниците ще трябва да представят проекти на скулптурите, които ще бъдат обсъдени на художествен съвет.

От изработените по време на биеналето скулптури ще бъде оформено арт пространство в района на „Орбита“ на Кьошковете.

Ще бъде организиран и пленер по фотография, който да съвпадне по време с биеналето по скулптура, за да могат да бъдат заснети както работата на скулпторите, така и техните произведения, уточниха от общината.

По време на майските празници на Шумен ще преминат Друмевите театрални празници, фестивалът на мажоретките и др. събития.

Конкурс за пианисти на името на Панчо Владигеров и тази година няма да има, заяви проф. Стакова. Не е предвиден и Карнавал на плодородието, но фолклорният фестивал „Шумла“ ще се състои през септември, казаха от общината.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *