С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,080

Възкресение българско

Шуменци отбелязаха 3 март – датата на българското възкресение през 1878 г.

140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война отбелязаха днес шуменци. Тържествата започнаха в 9,30 часа в храма „Св. Вознесение Господне“ със Заупокойна молитва за загиналите във войните опълченци за Освобождението на  България и молебен за здраве, отслужена от архиерейския наместник отец  Димитър в съслужение с духовни лица от епархията. След църковния ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметните плочи на загиналите опълченци от Шумен.

В 10 часа пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. “Кристал” се събраха кметът Любомир Христов, депутатите д-р Румен Генов от ГЕРБ и Иван Иванов от БСП, областният управител проф. Стефан Желев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, шефове на институции от града.

По повод 140-ата година от Освобождението на България от османско владичество областният управител проф. Стефан Желев произнесе тържествено слово. “В днешния празничен ден всеки българин, където и да е по света, ще издигне българското знаме като израз на национална гордост, на единство и самочувствие“ подчерта той и припомни, че ако днес можем да се наречем свободни, това не би било възможно без поколения български просветители, революционери и национални герои – без Раковски и Караджата, без Ботев и Левски, без будителите и възрожденците, без строителите на съвременна България. В този ден българите заставаме като един, горди от завета на дедите ни, от епопеите на Шипка и Априлското въстание, от подвига на Съединението и акта на Независимостта.  Днес се покланяме пред  делото на всички знайни и незнайни герои и жертви, които българският народ даде в борбата си за национална независимост. В този ден сме обединени в своята признателност и почит към хилядите руски войни и доброволци от много други народи румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци и други воини, загинали в освободителната за българите Руско-турска война от 1877-1878 г. Подвигът им няма да бъде забравен и българският народ винаги ще се прекланя с благодарност пред тяхната саможертва!”, каза в словото си проф. Желев.

Той подчерта, че без съмнение Трети март е онази паметна дата, на която България се завръща на картата на Европа. “Този триумф на историческата справедливост е мощен стимул за развитие, но само първа стъпка в дългия път на политическо и обществено изграждане на Третата българската държава. Утвърждаването на възроденото ни отечество след мрака на вековното забвение изискваше дългогодишните усилия на хиляди родолюбци, прегърнали въжделенията на своя народ за достоен и независим живот. Делото на тези първостроители на България е истинска школа за държавници, пример за отговорност и патриотизъм”, каза проф. Желев.

“Убеден съм, че и в нашия век на изпитания и предизвикателства ще съхраним възрожденския стремеж на българите да изковем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи. Че няма да пестим сили, за да опазим и укрепим българската държавност. Дължим го на нашите предци, които мечтаеха, работиха и проливаха кръвта си за нея. Дължим го и на нашите деца, които един ден – също като нас, ще могат свободно да извикат “Да живее България!” и ще веят гордо родния трибагреник, а децата им ще сричат „Аз съм българче“. Нека пазим и укрепваме българската държавност и европейска перспектива! Да пребъде България!“, завърши словото си областният управител.

След тържественото слово с военен ритуал бяха поднесени венци и  цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл.  „Кристал“.

В 10,30 часа пред сградата на общината тържествено бе издигнато знамето на Република България.

В 12 ч. в залата на ДКТ „Васил Друмев“ започна тържественият концерт-спектакъл на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“ под наслов „Величието на един народ“.

Венци и цветя бяха положени пред паметниците в града и околни села, свързани с Освобождението на България.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *