С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

Връчиха Наградата на Шумен в образованието

На официална церемония на 24 май кметът на Община Шумен Любомир Христов и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова връчиха Наградата на Шумен в системата на образованието и науката за 2022 г. на нейните носители. Това е награда, с която Общинският съвет, общинската администрация и гражданите на Шумен изразяват своята благодарност за всеотдайния труд, за високия професионализъм и умения.

С почетното звание първа степен „Носител на златна значка на град Шумен“  Общинският съвет удостои проф. д-р Кина Атанасова Вачкова, дългогодишен преподавател в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” за значителен принос за развитието на образованието, науката и културата в община Шумен, както и за активната й обществена дейност и във връзка с нейната 80-годишнина.

Тази година „Наградата на Шумен в системата на образованието и науката” се присъжда в 11 категории.

С Решение № 993 по протокол  № 47 от 27.04.2023 г. на заседание на Общински съвет-Шумен, с високото отличие – „Наградата на Шумен“ в системата на образованието и науката за 2022 година, се удостояват:

 

В категорията „Ученик на годината“  в хуманитарната и природоматематическата област

Деница Маринова Янкова. Първенец на випуск 2023 г. на Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“  – профил „Математически“. С отличен успех през целия курс на обучение. Изключителен математик и информатик. Едновременно с обучението в училище, посещава и Школа A&В. Нейната най-голяма страст е информатиката и на това посвещава цялото си свободно време. С впечатляващи участия, високи резултати и носител на призови места в редица национални и международни олимпиади и състезания и турнири в областта на информатиката. От 10 участия през 2022 г. в национални и международни олимпиади, състезания и турнири се откроява сребърният медал от Националната олимпиада по информатика, златният медал от Националния летен турнир по информатика и бронзовият медал от Европейската олимпиада по информатика за момичета.

В категорията „Ученик на годината“  в областта на изкуствата и спорта

 

Силвия Петромилова Желева. През тази година завършва средното си образование Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ – профил „Математически“. Тренира карате. 2022 г. е най-успешната за нея – от всички спортни национални и международни турнири и първенства, в които е участвала, а те не са никак малко, е завоювала призови места. Отговорен и амбициозен млад човек, който в свободното си време, се занимава и с рисуване.

В категорията „Студент в областта на природните, математическите и техническите науки”

 

Димитър Стефанов Димов. Курсант, старшина в Национален военен университет „Васил Левски“, факултет „Артилерия, ПВО и КИС“- Шумен, специалност „Организация и управление на военните формирования на тактически ниво“. С интереси в областта на технологиите, програмирането и киберсигурността. Участва с научни доклади във форуми, конференции и състезания. Носител на стипендията на фондация „Еврика“ за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката за учебната 2022/2023 г.

В категорията „Студент в областта на хуманитарните и педагогическите науки”

 

Славея Стефанова Семова. Студентка във II курс, специалност „Българистика и медии“. Лауреат на много национални литературни конкурси. Публикува текстове в сборници, литературни вестници и медии. Четенето на книги и творческото писане са се превърнали в начин на живот. През 2022 г. издава първата си книга с разкази „Заради една мечта“, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Според нея – всичко си струва заради една мечта…

От името на Славея наградата получи доц. д-р Юрий Проданов –преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“, който припомни, че Славея е млад автор, но писателят Георги Господинов,  който тази нощ спечели голямата награда “Букър” с романа си “Времеубежище”,  също е тръгнал от конкурс в  Шуменския университет.

В категорията „Учител на годината“ в системата на предучилищното образование

Полина Труфчева Николова, старши учител в ДГ Братя Грим. Всеотдаен и енергичен педагог, обгрижващ с внимание и любов малките си възпитаници. Заедно със своите възпитаници участва в различни конкурси, състезания и фестивали. С афинитет към иновациите в педагогическата практика  и винаги търсеща новото, различното, интересното, полезното. Инициативна, креативна, с активно участие в реализирането на международни проекти – eTwinning и „Еразъм+“, по които работи детската градина. Многобройни са инициативите и събитията в сътрудничество с читалища, библиотеки, музеи и спортни клубове за приобщаване на децата към изкуствата и спорта.

В категорията „Учител на годината“ в сферата на природните, математическите и техническите науки:

инж. Тонка Заркова Георгиева-Николова. Старши учител по информационни технологии в Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович”. Преподавател, който непрекъснато се стреми да прилага нови интерактивни методи на обучение с цел да провокира интереса на учениците към информационните технологии и да ги мотивира за постигане на високи резултати. Отговорен и всеотдаен педагог. Доказателство за високото й професионално майсторство са отличните постижения и многобройните награди на нейните ученици от национални и международни олимпиади, състезания и турнири по информационни технологии.

В категорията „Учител на годината“ в сферата на хуманитарните науки

Лина Милчева Янбастиева-Петрова. Старши учител по английски език в Средно училище „Йоан Екзарх Български”. Иновативната й преподавателска дейност е насочена към създаване на интердисциплинарни уроци по английски език, целящи развиването на дигиталните компетентности на учениците. С разработените и прилагани от нея дигитални образователни решения, тя става един от създателите на „Дигиталнта раница“ за онлайн образование. Участва активно в конференции, форуми и проекти, автор на публикации. През 2022 г. е удостоена с наградата „Константин Величков“ за дейността й като учител новатор, за креативността й и прилагането на оригинални и ефективни похвати н образователния процес.

В категорията „Директор/зам.-директор на детска градина

Яна Благоева Жечева. Почти 20 година Яна Жечева е директор на Детска градина „Латинка“, която през тази година отбеляза своята 70-годишнина. Иновативен и всеотдаен ръководител на детско образователно заведение – база за педагогически практики на студенти от ШУ „Епископ Константин Преславски“. С непрекъснат стремеж за осигуряване на съвременна и модерна образователна среда на своите малки възпитаници. Креативна и енергична, винаги готова да помогне, мотивира и подкрепи усилията на своите колеги. Инициатор на различни прояви, събития и благотворителни кампании в детската градина, както и реализиране на дейности по програма „Еразъм+“ и национални проекти.

В категорията Директор/заместник-директор на училище, центрове за подкрепа за личностно развитие и специализирани обслужващи звена

 

Тихомир Розинов Трифонов. Учител и дългогодишен директор на Основно училище „Свети свети Кирил и Методий“ – с. Царев брод, известно като „различното училище“. Не пестил сили и енергия да изгради уникален интериор и привлекателна образователна среда в училище, в което се обучават ученици от 6 етноса. Неизброими са инициативите и съвместните прояви и събития с училищната общност, дарителите, училищните настоятелства в селата Царев брод, Мътница и Велино, с неправителствените организации. Отдаденост и работохолизъм, неуморимост и постоянство, старание, граничещо с перфекционизъм – са само малка част от думите, с които би могъл да се опише.

 В категорията Студентска формация – Отборът по баскетбол  на ШУ „Епископ Константин Преславски“

Отборът в състав  Росен Иванов, Симеон Георгиев, Димитър Янчев, Мартин Стефанов, Андрей Иванов, Йоан Йоргов, Александър Янев, Кирил Петров и Теодор Димитров – студенти бакалаври, магистри и докторанти от катедра „Теория и методиката на физическото възпитание и спорт“  печели през 2022 г. златните медали на Националния университетски шампионат,  първите места на Летните университетски спортни игри и Националната универсиада, в която за най-полезен играч е отличен Александър Янев. Наградата получи преподавател д-р Янко Янков  – треньор на отбора по баскетбол.

 В категорията „Академичен и научно-изследователски  колектив от системата на висшето образование

 Научен център „Преславска книжовна школа“ към ШУ „Епископ Константин Преславски“. Научен център „Преславска книжовна школа“ вече 45 години изследва книжовните паметници на Първото българско царство  с акцент върху епохата на т.н. Златен век на цар Симеон. Многобройни са експедициите с интердисциплинарни проучвания, които прерастват в научни разработки и създаване на дигитален архив. Разработени са методи за неинвазивно изследване и дигитална консервация на археологически обекти и артефакти. Акцент в дейността на Центъра е изучаването на епиграфските паметници и химнографското наследство на Първото българско царство. През 2022 г. е организиран и проведен юбилеен Международен симпозиум „Елитарната култура на първото българско царство“, отпечатани са няколко научни издания.

Наградата получи проф. д-р Веселин Панайотов – директор на Научен център „Преславска книжовна школа“

Церемонията завърши с обща снимка на наградените под звуците на “Многая лета”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *