С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

Време за плащане

Данъчната кампания по събиране на местните данъци и такси за 2022 г. в Шумен започва от понеделник, 17 януари, съобщават от пресцентъра на общината.

До първи март собствениците на недвижими имоти ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства. Съобщенията ще бъдат разпратени до всяко данъчно задължено лице с размера на данъка за 2022 г. В тях ще бъдат посочени начините за плащане, банковите сметки, по които могат да се внесат сумите, както и телефоните за повече информация.

Съгласно Закона за местните данъци и такси налогът върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъкът върху превозните средства се събират на две вноски. Първата – до 30 юни  и втората – до 31 октомври. Всички данъчно задължени лица могат да платят своите задължения с 5 % отстъпка, ако внесат пълния размер в срок до 30 април.

Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН /клиентски идентификационен номер/. Услугата за издаване на КИН е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.

Дължимите суми могат да бъдат преведени по банков път. От администрацията напомнят, че от октомври миналата година Община Шумен има нова обслужваща банка – Райфайзенбанк (България) ЕАД, номерът на сметката за приходи, местни данъци и такси е BG09RZBB91558400106305, BIC RZBBBGSF.

Във връзка с пандемията и наложените ограничения все повече граждани предпочитат да извършват плащанията си в пунктовете на FastPay, офисите на EasyPay и по интернет чрез ePay.bg от регистрирани клиенти на „Изипей” АД с дебитни и кредитни карти.

Плащанията в брой или чрез ПОС-терминал стават на касите на общинската данъчна служба. Входът към нея е от източната страна на сградата на общината, а работното време е от 8.30 ч. до 18.00 ч. без прекъсване. Местните данъци и такси могат да се заплатят и във всеки клон на Български пощи.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *