Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 826

Време за ориентиране

На 29 юли стартира най-голямото международно състезание по спортно по ориентиране за 2020г., което ще се проведе в района на Шуменското плато.  До 2 август състезателите ще се борят за Купа “Шуменска крепост” Купа СиВен” и Купа “България” 2020.

Подробности за състезанията дадоха на пресконференция днес председателят на НСА – СиВен и Българската федерация по ориентиране Венцислав Венев , както и  председателят на шуменския клуб по ориентиране Георги Колев. Съорганизатор с финансова подкрепа и логистика участва и община Шумен. Според кмета Любомир Христов това е едно събитие, чрез което възвръщаме традицията, прекъсната през 2016 г., Шумен да бъде домакин на това състезание. С това събитие, за което ще вземем всички мерки във връзка с корнавируса, ще подпомогнем освен спорта и хотелиерите, и търговците, каза кметът и уточни, че в града вече няма свободни места в хотелите.

Това е 44-ото издание на „Купа България“ и 29-ото издание на „Шуменска крепост“, това е един празник на ориентирането, който е най-масовият спорт, каза Георги Колев. И тази година въпреки пандемията се очаква голям брой участници. Освен ориентировачите  от България, заявки за участие са подали състезатели от Чехия, Финландия, Турция и Румъния, като най-голям е интересът от страна на Турция, каза Венев. Всички състезатели от чужбина ще представят PCR-тестове преди състезанието.

Групите за състезанието са в широк диапазон от 12 г. до 80 г. Дължината на трасето е според възрастовите групи и е от 2000 м до 9200 м. Първия ден състезанието ще бъде района на Стария град, а следващите три дни – в района на Паметник „Създатели на българската държава“, като с това открехваме вратата на историческото минало на Шумен, каза Колев.

Откриването е на 31 юли, петък в 19 ч. в района южно от Паметника. Тогава ще бъде награждаването с „Купа Шуменска крепост – СиВен“ и първи ден на „Купа България“, уточниха организаторите. Всяка вечер ще има церемония по награждаването в различните кръгове. След награждаването организаторите предвиждат програма с участието на клуб „Традиция“, които ще представят  възстановката „Създаването на българската държава. В програмата ще участват още танцови ансамбли от Шумен, изпълнители от София, Атанас Кателиев от Гласът на България и др.

Освен подкрепата на Община Шумен организаторите са получили съдействие и от много шуменски фирми. Доброволци ще следят за реда и организацията на състезанието. За участниците и победителите са подготвени са фанелки, маски, шапки, очила и др. награди с логото на „СиВен“.

Според Венев спортът ориентиране е спорт на бъдещето, т ой е изключително полезен, защото развива мисленето на децата от ранна възраст, чрез него те създават и много приятелства.

Ще бъдат взети всички мерки, съобразени със заповедите на здравния министър за предпазване от Ковид19.

Организаторите канят шуменци да наблюдават състезанията и да присъстват вечер на награждаването и концертите на откритата арена. Те призовават посетителите, които се движат с автомобили, да бъдат по-внимателни в дните петък, събота и неделя в района на Паметника, за да се избегнат евентуални инциденти с ориентировачите.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *