С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Време за данъци, пак…

Опашките обикновено не са в първия ден на кампанията, а в последните работни за годината. Снимка: Архив Шмоко.бг

 

Ако в четвъртък срещу петък сте сънували пари, ще плащате. От днес, петък започва плащането на данъка върху недвижимите имоти, таксата битови отпадъци и данъка върху превозните средства за 2018 година, съобщи пресцентърът на Община Шумен.

Данъкът за недвижимите имоти и данъкът за превозните средства може да се плати на две вноски – първата трябва да бъде внесена до 30 юни, а втората – до 31 октомври. Платилите цялата сума до 30 април ще получат пет процента отстъпка, напомнят от данъчната служба в Община Шумен.

До 1 март собствениците на недвижими имоти в Шумен ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, такса смет и МПС. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН / клиентски идентификационен номер /. Услугата за издаване на КИН е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.

Плащането може да стане на касите в отдел „Местни данъци и такси” в сградата на общината на бул. „Славянски” №17. Работното време е от 08.30 ч. до 17.30 ч., без прекъсване. За улеснение на гражданите задълженията могат да бъдат платени на място и чрез ПОС-терминални устройства. Данъчните си задължения гражданите могат да платят и на изнесеното работното место в  кв. „Боян Българанов” с  работно време  от 07.30 до 17.30 часа  и  почивка от 12.00 до 14.00 часа всеки работен ден от понеделник до петък.

Плащането на задълженията може да се извършва и по банков път по сметката, обявена на сайта на община Шумен – www.shumen.bg

През 2018 година няма промяна на ставките за облагане.

До 31 януари е крайният срок за подаване на патентна декларация и декларация за туристически данък, които също се подават в общинската данъчна служба. Платилите в срока на подаване имат право на пет процента отстъпка. Образци на декларациите могат да се получат от отдел „Местни данъци и такси” или да се изтеглят от интернет страницата на Община Шумен.

От общинската администрация напомнят, че от 1 януари 2016-та година има промяна в последователността на погасяване на вземанията. Съгласно чл. 169, ал. 3 от Данъчно процесуалния кодекс задълженията се погасяват по реда на възникването им, т.е. започва се от най-старото в годините назад.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *