Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 729

Водните въпроси остават

И след извънредната сесия на Общинския съвет, посветена на проблемите с водоснабдяването на Шумен, въпросите остават. Единственото ясно, е  че утре в 13,30 ч. ръководството на ВиК Шумен ще има среща в МРРБ, което е принципал на дружеството, за да представи доклада си за направените проучвания по отношение на състоянието на  водопреносната и водоснабдителната мрежа на Шумен и състоянието на алтернативните водоизточници. Това заяви управителят на местното дружество Жанета Панайотова и уточни, че на срещата ще присъстват и представители на МОСВ. Какви са очакванията от тази среща и какво ще се случи, тепърва предстои да видим.

Извънредната сесия за водата започна при пълна незаинтересованост от страна на МРРБ, МОСВ, шуменските народни представители, които въпреки поканите, не намериха за необходимо да присъстват.

Жанета Панайотова, упрвител на ВиК Шумен.

Според Панайотова водното дружество в Шумен за кратко време е направило пълен анализ на алтернативните водоизточници, които не са достатъчни за водоснабдяването на Шумен, но ще облекчат водовземането от язовир Тича. Това според специалистите обаче, ще коства доста средства на общината. През последните 10 години няма промяна във водоизточниците, те са се консервирали при наличната вода, но всички технически средства са компрометирани и трябва да се вложат доста средства, за да се отворят, каза Панайотова. Тя подчерта, че е решен проблемът с водата в трите села – Салманово, Ивански и Троица.

Дружеството ВиК е инвестирало за мрежата на Шумен за последните 4 години над 645 000 лв. Усилията са съсредоточени в подмяна на мрежа и водомери и намаляване на загубите. Алтернативните водоизточниците са собственост на Община Шумен и ВиК може да се ангажира с текущата експлоатация и поддръжка, но не може да инвестира за възстановяването им, каза Панайотова. Тя припомни, че водоизточниците са затворени и изоставени още през 1983 г., което сега ще наложи да се вложат много средства. Откъде общината ще намери средства, попита и кметът Любомир Христов. Защо всичко това трябва да го поеме кметът и общината, при условие, че те са ползвани от ВиК, попита Христов. Стана ясно, че водният холдинг няма как да финансира проекти вътре в населените места, според шефа на холдинга Илиян Илиев, затова се залага на завършването на система „Дунав“, въпреки, че водата оттам ще бъде по-скъпа.

Нямаме стратегия и план за водоизточниците и не знаем какво да правим, коментира Веселин Пенчев от БСП. Местното ВиК да бъде стабилизирано финансово, за да може да решава въпросите си, поиска Иван Йонков. Имаме тежки проблеми и трябва да търсим решението им, каза Йонков. На базата на доклада да продължим да търсим решение къде да инвестираме – в кладенците или в система „Дунав“, каза още Йонков.

На въпрос на съветник Красимир Костов за възможен режим на водата, Жанета Панайотова отговори, че такъв не се очаква и в язовира има вода за още две години.

Във връзка с реализацията на проекта за довеждащ водопровод  от яз. Тича, Панайотова заяви, че в момента се обявяват обществените  поръчки, пролетта на следващата година се очаква да има подписани договори и да стартира строителството.

Съветниците приеха да бъде поставен нивомер на язовира и данните да се показват в реално време на интернет страницата на общината, срещу което кметът възрази, тъй като язовирът не е общинска собственост. Не бе приета точката за извършване на хидрогеоложки проучвания.

Оттеглена бе точката за създаване на Експертен съвет за решаване на проблемите с водата към Общински съвет в Шумен, не бе прието предложението за създаване на временна комисия за превантивни действия по предотвратяване на хуманитарна криза в Община Шумен

Въпреки 4-часовата дискусия, въпросите за водата остават – за мъртвия обем, за водоползването, за възможната работа на ВЕЦ Моста, за използването на водите, за санитарно охранителната зона, за замерването на количествата и на нивото, за управлението и най-вече за това ще имат ли вода шуменци или ще си припомнят миналото с тежкия воден режим и всички неудобства, които е възможно да предизвика. А още по-важният е, ще се намеси ли държавата, за да не стигнат шуменци до пернишкия сценарий.

 

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *