С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Вода има

Няма опасност водата в яз. „Тича“ да свърши и да останем без питейно-битово водоснабдяване. Това заяви управителят на Напоителни системи Христо Николов във връзка с подготвена декларация от Общинския съвет до МОСВ, в която се изразяват тревоги заради намалелия обем вода в язовира поради липсата на дъждове. Според Христо Николов водата за напояване е намалена за този сезон от 30 млн. кубика на 8 млн. кубика, което се счита за достатъчно за земеделските стопани, а наличните количества са достатъчни за пиене.

Единствен алтернативен източник за поливане след яз. „Тича“, е  яз. „Шумен“. Местоположението му обаче покрива само площите в община Шумен. 1 млн. кубика ще ползват шуменските производители от него. Останалите 8 млн. кубика, които сме предвидили, са за напояване на землищата на Велики Преслав и Смядово.

Между 130 и 150 са юридическите лица, които се нуждаят от поливна вода за различни земеделски производства. Ако се провали напоителния сезон, над 1000 семейства ще бъдат засегнати. Поливането ще бъде извършвано по график според нуждите на производителите, уточни Николов.

Според инж. Ганчев от ВиК дори и да се отворят кладенците в района на Мътница от тях могат да осигурят само 20-30 процента от необходимите количества вода за населението. Тези кладенци обаче от 1986 г. не са в експлоатация заради намален дебит, а тяхното възстановяване ще изисква огромен финансов ресурс . Наличните изоставени кладенци край Шумен пък не могат да бъдат включени към мрежата, уточни още инж. Ганчев.

С декларацията Общинският съвет в Шумен счита, че в района се очертава сериозна хуманитарна криза. Честите аварии, намалелият дебит в язовира налага разумно използване на наличните количества, както и търсене на нови водоизточници за напояване, смятат съветниците. Именно недостатъчният баланс на водата за напояване и пиене предизвика Общинският съвет да потърсят съдействието на министър Димитров.

На 9 май министър Николай Нанков ще бъде в Шумен, за да посети яз. „Тича“ и да вземе окончателното решение във връзка с изграждането на пречиствателна станция за питейни води и довеждащия водопровод, по които текат процедури, каза пред съветниците кметът Любомир Христов. Според него възстановяването на водоизточниците би могло да струва около 15 млн. лв., но няма да имат необходимия дебит. Очакванията са градът да бъде захранен по-скоро от системата „Дунав“, което ще реши алтернативното водоснабдяване.

Декларацията до министъра на околната среда, която на практика има само пожелателен характер, бе приета с 27 гласа „за“, 11 „против“ и 1 въздържал се.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *