С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

Вода има

Вода в яз. „Тича“ за новия поливен сезон има, но трябва да се търсят начини за поетапно финансиране на възстановяването и модернизацията на системата за напояване в Шуменския регион. Такъв извод направиха днес участниците в работна среща, инициирана от областния управител Владимир Йолов със земеделски производители относно подготовката и нормалното протичане на новия поливен сезон. В разговора участваха управителят на шуменския клон на „Напоителни системи“ЕАД инж. Дамян Гашпаров, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Борислав Георгиев и заместник-областният управител Николай Колев, съобщават от пресцентъра на администрацията..

Производителите от региона поставиха като основни проблеми готовността на дружеството за водоподаване в кратки срокове, състоянието и необходимостта от ремонти на основния канал за напояване и наличието на достатъчно вода в язовир „Тича“ за нормалното осъществяване на целия поливен сезон.

С цел минимизиране на загубите в поливното земеделие областният управител препоръча по-добра координация между земеделските производители, кметовете на населени места и „Напоителни системи“-Шумен. Той настоя да бъде извършена предварителна подготовка и тестване на системата преди пускането на водата, Напоителни системи“ –Шумен да информират кметовете и земеделските производители за официалното стартиране на водопродаването, да бъдат уведомени производителите в районите, където няма да има възможност за поливане тази година, да се съобщава своевременно при евентуално възникване на воден режим, за да бъде извършена нужната реорганизация, да бъдат осигурени дежурни технически екипи при аварии през почивните дни, както и да се обсъди идеята за възможността за съвместна работа и ползване на екипи на ВиК- Шумен за отстраняване на аварии.

От страна на „Напоителни системи“-Шумен беше декларирано, че е започнала подготовката на съоръженията преди стартирането на поливния сезон, ще бъдат извършени частични рехабилитации и се очаква първото пускане на водата да бъде извършено към 11 април. Към момента в язовир „Тича“ има достатъчно вода за осигуряване на поливния сезон. Обещано беше да се реагира адекватно и бързо при възникване на аварии, за да нямат проблеми производителите. Относно състоянието на основния напоителен канал от „Напоителни системи“ заявиха, че проекти за ремонти правят повече от 20 години, но до сега средства не се отпускани. В момента дружеството отново има готовност с проект за рехабилитация и при възможност ще кандидатства за финансиране.

Областният управител изрази становище, че оттук нататък трябва да се работи в посока за модернизация на системата за напояване и разчита на съвместните действия между институциите и земеделските производители. Той информира производителите, че предстои да бъде изготвена карта за региона на база проучване на потребностите от напояване, схема на сегашното състояние на напоителните канали, необходимостта от възстановяване на системите и изграждане на нови съоръжения съобразно нуждите от напояване. След събирането на тази информация и подготовката на картата с потребностите ще бъде организирана работна среща с всички заинтересовани страни и експерти, за да се търсят начини за поетапно финансиране на възстановяването и модернизацията на системата за напояване в нашия регион. Ще бъдат излъчени представители на производителите по райони, които да участват в подготовката на проекти за обновяване на напоителната система.

По-рано днес областният управител проведе среща с местните представители на Басейнова дирекция „Черноморски район“, ИАРА и „Напоителни системи“. Обсъдени бяха текущи въпроси и по-добра координация в съвместната им работа с Областна администрация.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *