С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 2,389

Водата от язовира е мътна, отлагат новата цена

Вдата от яз. Тича все още е мътна и не трябва да се ползва за пиене и приготвяне на храна. Това показват данните от проведения лабораторен контрол днес на проби вода, взети от 5 пункта в зона на водоснабдяване язовир „Тича” (4 пункта, разположени в различни райони на гр. Шумен и 1 пункт в гр. Велики Преслав). Стойностите по показател „мътност“ отново са над обичайните приемливи за потребителите. В пунктовете, от които е взета водата има наличие на остатъчен хлор, съответстващо на нормативните изисквания. Инспекцията препоръчва, водата в населените места водоснабдявани от язовир „Тича” (гр. Шумен, гр. Велики Преслав, с. Панайот Волов, с. Белокопитово и с. Дибич) да не се ползва за пиене и приготвяне на храна. Няма отклонения от здравните норми по изследваните микробиологични показатели в пробите вода от централното водоснабдяване на гр. Шумен, взети за лабораторен контрол на 27.12.2024 г. Всяка промяна в качеството на питейната вода ще бъде публикувана своевременно.

При днешните измервания водният обем в язовир „Тича“ се е повишил с около 8 млн. кубика за последните дни след падналите валежи. Това бе съобещно на работна среща в Община Шумен между кмета проф. Христо Христов, областния управител Бейнур Ахмед и управителя на „ВиК – Шумен“ Иван Пушкаров. На страницата на МОСВ обаче промяната не беше отбелязана. По време на срещата стана ясно, че ВиК няма да приложи засега новата цена от 6 лв. на кум. м.

Общината в момента насочва ресурси за проектиране на алтернативни водоизточници през следващата година. Оттам очакват до 2-3 години да бъдат възстановени дълбоките сондажи в „Макак“, сондажът, който захранва „Еверест“ и вилна зона, да бъдат изградени два нови големи сондажа до резервоари „11 000“ и „7000“, дълбокият сондаж „Белокопитово“, с идеята да се захранят селата Белокопитово и Панайот Волово, има идея за дълбок сондаж и за селата Друмево, Кладенец и Костена река.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *