С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Водата на сесия

Извънредна сесия, на която да се направи анализ на кризисното състояние на шуменското ВиК-дружество и предприетите мерки за справяне с него, ще се проведе на 13 юни от 9 ч. в зала 363. Това реши на извънредно заседание днес Консултативният съвет, свикан от председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев. На него ще бъде поканен и новият управител Илиян Илиев, който от встъпването му в длъжност преди няколко месеца, не се е показвал пред  обществото. Дали ще дойде на сесията, засега не е ясно.

Причината за извънредните мерки е полученото в Община Шумен уведомление от страна на ВиК за свикване на Общо събрание на 17 юни т.г. На него трябва да бъде приет годишен финансов отчет на водното дружество, отчет на одитора. Предвид кратките срокове, за да реши как да гласува представителят на общината, консултативният съвет реши да се свика извънредна сесия.

Според съветника Иван Йонков одитният доклад за състоянието на дружеството потвърждава притеснението за възможностите на ВиК да изпълнява задълженията си. Новият управител следва да запознае общинските съветници с намеренията си и неотложните стъпки за стабилизиране на дружеството, каза Йонков. Той изрази тревога относно неизвестността около водните проекти, които дружеството трябва да реализира, визирайки подмяната на довеждащия водопровод, както и изграждането на пречиствателната станция за питейни води, за които трябва да се привлекат големи кредити. Той изрази притеснение и относно възможността на ВиК-дружеството да навакса нереализираните инвестиции и оперативната поддръжка според сключения с Община Шумен договор. „Тревожно е финансовото състояние – ВиК има стари заеми за 6 млн. лв., ще тегли нови 15 млн. лв., несъбраните вземания са 5,5 млн. лв. А в одитния доклад се изказват съмнения относно способността на дружеството да поддържа нормални условия за работа“, каза Йонков и напомни, че в доклада се изразяват и съмнения доколко достоверни са документите, предоставени от страна на ВиК на одиторите. Той отбеляза, че нивото на задлъжнялост към персонала също е доста високо. Към края на годината сумата е била 827 000 лв., коментира Йонков. Той изрази притеснения и заради неяснотите около големите водни проекти, тъй като няма информация и яснота дали са одобрени, има ли проблеми или рискове около тях.

Според съветника Пламен Петков одитният доклад  ясно показва, че пасивите са повече от активите на дружеството, което води до извода, че то не може да съществува. Петков припомни, че още от декември е внесъл искане за информация относно финансовото състояние на дружеството, за неплатените задължения, за несъбраните такси, за заведените съдебни дела срещу длъжници, за висящите съдебни спорове. До този момент отговор от дружеството не е постъпил в Общината, коментира Петков.

Според съветника Добромир Драев проблемите във ВиК са драстични и всички отчети показват, че дружеството върви все по-надолу. Досега нямаме отговор  от ВиК нито за финансовото състояние на дружеството, нито за висящите 10 млн. лв. амортизации, нито за течовете и загубите, коментира Драев.

Съветникът Метин Джамбазов припомни, че е депозирал във ВиК искане за информация относно нарушеното водоподаване в селата Вехтово, Друмево и Ивански и е поискал пимен отговор за предприетите мерки за решаване на проблема.

Проф. Беджев бе категоричен, че трябва да се търсят ясни отговори на поставените въпроси. Шуменци чакат отговор от нас, не от мажоритарния собственик, подчерта той, визирайки, че община Шумен има само 23% от собствеността на ВиК, а държавата държи 51%.

Проф. Беджев предложи извънредната сесия да бъде безвъзмездна за общинските съветници, за което ще се вземе решение в началото на заседанието.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *