С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

Вл. Йолов прие посланика на Казахстан

Областният управител д-р Владимир Йолов прие извънредния и пълномощен посланик на Република Казахстан у нас Негово Превъзходителство Темиртай Избастин, който беше на посещение в област Шумен, съобщават от пресцентъра на ведомствотоь. Визитата бе по покана на областния управител и на ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

В разговорите в Областна администрация участваха заместник-кметът по икономическо развитие на община Шумен Росица Антонова, председателят на Общински съвет Шумен Ася Аспарухова и заместник- областният управител Николай Колев. Акцент по време на разговорите беше възможността за установяване на ползотворен диалог и сътрудничество, което да се развива. Обсъдена беше идеята за бъдещо побратимяване на Шумен с град от Република Казахстан. При желание и взаимен интерес от двете страни има възможности за сътрудничество в областта на икономиката, образованието, туризма и културата. Причината, за да бъдат търсени начини за задълбочаване на отношенията е, че в област Шумен има предприятия, които ползват ресурси, произведени в Казахстан, както и предприятия, които могат да задоволят търсенето н направления мебелно производство, консервна промишленост, козметика, млекопроизводство. България има подписано споразумение с Република Казахстан за сътрудничество в сферата на икономиката и туризма и спогодба за избягване на двойно данъчно облагане, като това е много добра възможност за инвеститорите, заяви областният управител и изрази очакванията си за засилване на контактите между фирми от двете страни.

Среща със Славея Иванова, носителка на Гран при “Златен микрофон” в Казахстан.

В рамките на визитата си посланикът на Република Казахстан посети Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Като израз на приятелските връзки между двете страни Негово превъзходителство Темиртай Избастин направи дарение от книги на библиотеката. Произведенията са издадени от посолството, преведени са на български език и представят литературата и историята на страната. В библиотеката беше открита изложба с фотографии, която показва забележителности на Казахстан и е посветена на големия древен философ Ал-Фараби. Посланик Темиртай Избастин се срещна с младата изпълнителка от Шумен Славея Иванова, която по-рано тази година в Казахстан спечели голямата награда Гран При на Международния конкурс за вокални изпълнители “Златен микрофон”. Той поздрави момичето за отличието и пожела нови успехи в кариерата.

Посещение в Кабиюк

При посещението си в област Шумен посланикът на Република Казахстан проведе среща с ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, посети Държавно предприятие „Кабиюк“, паметник “Създатели на българската държава“ и Томбул джамия.

В края на визитата областният управител д-р Владимир Йолов и Н. Пр. Темиртай Избастин изразиха задоволството си от ползотворните разговори и намеренията си за задълбочаване на взаимното сътрудничество.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *