Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 548

Владигеров и Шумен

 

Дияна Дечева и Антония Панева представиха част от програмата за честванията на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров.

Под мотото „Панчо Владигеров и Шумен“ ще преминат честванията на 120-годишнината от рождението на композитора. Това заяви днес на пресконференция изпълнителният директор на фондация „П. Владигеров“ Дияна Дечева. Тя представи мащабната програма за честванията през цялата година, която е обогатена с нови събития и прояви.

Основното честване ще бъде на 13 март от 18,30 ч., когато с концерт в ДКТ „В. Друмев“ ще бъде отбелязан рожденият ден на великия композитор. Диригент – Калина Василева, с участието на Христо Попов – пиано,  Константин Владигеров – пиано и кларинет, Александър Владигеров – тромпет, Стоян Янкулов – Стунджи – ударни инструменти. За нас е чест да свирим творби на П. Владигеров по повод 120-годишнината от неговото рождение, каза Калина Василева и припомни, че през далечната 1971 г., когато се е чествало 120 години на първия български оркестър, създаден в Шумен, председател на организационния комитет за честването е бил самият Панчо Владигеров.

Жана Томова и Калина Василева поканиха шуменци на проявите, посветени на П. Владигеров.

Половин час по-рано във фоайето на театъра ще бъде открита изложба от документи и снимки „120 години от рождението на П. Владигеров“. Там ще бъде представено родословното дърво на рода Владигерови, изготвено от Марко Хаджиев, документи и фотоси, записките на първата учителка по пиано на Панчо Владигеров Павла Жекова, спомени за характера му като млък, както и снимки от честването на неговата 75-годишнина и удостояването му със званието „Почетен гражданин на Шумен“, каза директорът на Държавен архив Шумен – Антония Панева.

Същия ден от 11 ч. в музеен комплекс „П. Владигеров“ ще има Ден на отворените врати и концрт-матине с участието на деца от Шумен. Преди това децата ще могат да разгледат комплекса, да видят първото пиано на Владигеров, мястото където е написал най-хубавите си произведения, каза уредникът на музея  Жана Томова.

За 13 и 14 март се предвижда кръгла маса „Творческото наследство на П. Владигеров“ с участието на студенти и докторанти от Шуменския университет, катедра „Музика“.

На 28 март от 18,30 ч. ще бъде концертът в зала „Проф. Венета Вичева“ с диригент Станислав Ушев и солист Марио Хосен – цигулка.

Концерт с произведения на П. Владигеров ще има и в НЧ „Д. Войников, който ще се състои на 19 април с участието на Милена Вълева – цигулка и Александър Колев – пиано. Предвиждат се и срещи на учащи с интерес към музиката, както и осъществяване на връзка между публика и сцена, каза Дияна Дечева.

Къща музей „П. Владигеров“ – София ще гостува на шуменци на 18 май в музеен комплекс „П. Владигеров“.

Особен акцент на честванията ще бъде Международния конкурс за пианисти и цигулари „П. Владигеров“ – Шумен 2019. Той ще стартира на 27 май и ще продължи до 7 юни. Крайният срок за заявки е 15 март. В него няма ограничение за възраст, припомни Дечева. Две международни журита ще оценяват участниците.

Новото тази година според  Дечева е намерението на фондацията да издаде втори компакт диск с документални записи с изпълнения на носителите на награди в конкурса, за да останат във времето. Първият диск обхваща изпълнения на наградени в конкурса до 2011 г. Вторият диск, който фондацията смята да издаде в ко-продукция с БНР, ще обхване периода 2011 – 2019 г., каза Дияна Дечева.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *