Вкусът на хляба
Публикувано от LS в категория на ноември 25, 2015 | 4 коментараСелски хляб, хляб с квас, хляб с моркови, с ръжен шрот и закваска – това е само част от „менюто“ в „Пекарна 99“, която отваря врати днес в Шумен. Първият клиент на хлебопекарната на път за работа малко преди 8 сутринта стана кметът Любомир Христов. Преди да изпие едно кафе Христов хвърли по земята шепа монети и пожела на хлебарите да напълнят с пари чувалчетата от брашното и да ги реинвестират обратно в шуменската икономика.
Името на пекарната идва от местоположението й – на „Цар Освободител“ 99 в сградата на бившите „Сортови семена“, а инвестицията е на фирмата „Чинар трейд“ ООД. В „Пекарна 99“ вече са премислени, описани, изпробвани и коригирани рецептите за над 30 вида хляб. Всичко в обекта е авторско – не само рецептите за хляба, но и идеята за интериора и целият проект.
Според майстора пекар Веселин Йовчев пекарната е оборудвана с най-ново поколение техника, която няма до момента аналог не само в Шумен, но и в страната. Хлябът е като изпеченият върху камък от детството на нашите баби – пече се на подова фурна MIWE директно върху каменна плоча или „на табан“, както са му казвали някога на село.
В „Пекарна 99“ сутринта заредиха и първите закуски, които ще опитат клиентите при официалното отваряне в 10.00. В някой от следващите дни ще ви покажем и цялата технология на хляба от брашнения чувал до ухаещата коричка.
А правопис?! Кое е правилно:
– с закваска
– със закваска
Има едни италиянски металисти,които пътували с автобус до репетиционната по линия 77 и така озаглавили и проекта си.
Да не кажете, че съм хейтър, но не видях на табелката с цените на различните видове хляб – ГРАМАЖ!!!
Цените са ясни, но хляба колко грама е 100, 200, 300, 400 …. и т.н.?
Браво, страхотно е станало, задължително ще го посетим. Ей такива млади хора трябват на този град!