Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 155

ВиК проблемите – наесен

Проблемите с водата на шуменци ще бъдат разглеждани на извънредна сесия през есента. Това реши на свое заседание днес Консултативният съвет към Общинския съвет, на който присъстваха и представители на различните парламентарни групи.

Според председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев дотогава ще бъдат изискани от ВиК оператора писмен отчет за състоянието на дружеството, за прединвестиционните проучвания, за начините на финансиране. Дотогава ще имаме конкретни цифри, които да обсъждаме, каза проф. Беджев.

С неговата позиция се съгласи съветникът Иван Йонков, който изрази позицията на групата на БСП. Основната институция е ВиК и е редно операторът да ни информира за състоянието на дружеството, за инвестиционните си намерния и изпълнение. „Пречиствателната станция е само част от проблема. Проблем е санитарно-охранителната зона /СОЗ/ – кой щеги финансира и как това ще се отрази на цената на водата“, попита Йонков.

Ппредставителят на ГЕРБ Добрин Добрев подкрепи предложението на БСП за разглеждане на проблема с водата на Шумен през есента и напомни, че проблемът със СОЗ е много сериозен и откъм финансова страна.

Преди седмица министърът на регионалното развитие Николай Нанков бе в Шумен и ясно заяви, че държавата ще финансира изграждането на пречиствателна станция за питейни води в Шумен, както и подмяната на довеждащия водопровод от язовир „Тича“ до града. До 15 юли трябва да стартират процедурите по пречиствателната станция, каза тогава министърът.  „Министърът заяви, че освен пречиствателната станция ще започне работа и по санитарно-охранителната зона, по довеждащия водопровод. Ще започне проектирането и на дълбоките сондажи, които през годините бяха разрушени“, каза и кметът Любомир Христов. Той потвърди, че мястото на директора на ВиК-дружеството Марков е в Общинския съвет. „Ще доведем Марков – искаме отговори“, заяви твърдо градоначалникът.

Метин Джамбазов предложи да се конкретизират въпросите, а проф. Добрев поиска депутатите единодушно да подкрепят проектите за Шумен. Няма нужда да вкарваме политически елемент. Те носят отговорност пред нас и пред шуменци“, коментира Добрев.

Въпросът дали извънредната сесия за водата на Шумен да бъде без заплащане за съветниците не намери отговор, а предложението на кмета парите да отидат за водоснабдяване на някое селище не срещна подкрепа.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *